Gyűlöletkeltés miatt indít eljárást a rendőrség a Gyergyóditróban történtek kapcsán

Székelyhon 2020. február 01., 20:05

Gyűlöletkeltés, illetve diszkrimináció miatt indít bűnvádi eljárást a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság, miután szerdán több száz ditrói lakos gyűlt össze a község központjában, hogy a helyi pékség két Srí Lanka-i vendégmunkása ellen tiltakozzon.

Fotó: Beliczay László

Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, az ügyben jelenleg in rem – ismeretlen tettes elleni – bűnügyi vizsgálat zajlik.

Az elkövetkezendőkben megvizsgálják a szerdai tiltakozás pontos körülményeit, illetve, hogy kik vonhatók felelősségre azért.

A büntetőtörvénykönyv szerint a bírósági döntéstől függően hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak – emlékeztetett a szóvivő. 

Vizsgálatot indított az ügyben az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) is. Asztalos Csaba, az intézmény elnöke ugyancsak szombaton úgy nyilatkozott: Köllő Csabának, a ditrói pékség tulajdonosának bejelentése kapcsán kezdeményezett eljárást. A vállalkozó a szombati falugyűlésen tudatta: a két ázsiai vendégmunkást ezen túl kisegítő munkásként foglalkoztatja, munkájukat nem a kenyér előállításában veszi igénybe.

{A}

„A bejelentés nyomán azt javasoltam a CNCD igazgatótanácsának, hogy hivatalból indítsunk eljárást hétfőn reggel faji, állampolgársági, valamint vallási alapú diszkrimináció gyanújával. Úgy vélem, hogy

a két (Srí Lanka-i – szerk. megj.) alkalmazottnak jogában áll dolgozni, és jogában áll nem elfogadni a munkáltató részéről megnyilvánuló gyűlöletszítást, vagyis hogy hátrányos megkülönböztetésben részesüljön a község lakosságának magatartása miatt

– nyilatkozta Asztalos Csaba az Agerpres hírügynökségnek.

Az 5500 lakosú, 98 százalékban magyarok által lakott gyergyószéki Ditróban két héttel ezelőtt állt munkába két Srí Lanka-i pékmester, akiket a pékséget működtető helyi vállalkozó munkaközvetítő cég segítségével szerződtetett, miután megelégelte, hogy nem talál helyben megfelelő munkaerőt. A sötét bőrű pékeket bevándorlóknak tekintette a község lakosságának egy része, és ellenségesen viszonyult hozzájuk. A feszültségeket miatt a település polgármestere szombatra falugyűlést hívtak össze, amelyen kiderült: elsősorban nem a ditrói pékségen alkalmazott vendégmunkások megjelenését kifogásolja a község lakossága, hanem a pékséget működtető helyi vállalkozónak a magatartását, aki szerintük nem becsüli meg a helyi munkaerőt.

{K1}

{K2}

{K3}