Lakossági fórum Ditróban: „nem a két Srí Lanka-i munkás a probléma, hanem az a száz, aki őket követi”

Székelyhon 2020. február 01., 11:37

Zsúfolásig telt a gyergyóditrói művelődési ház a két Srí Lanka-i pékmester „sorsa” ügyében szervezett lakossági fórumon szombat délelőtt. A gyűlésen úgy döntöttek, hogy a napokban lakossági petíciót intéznek a helyi pékséghez, amelyben tisztázzák, mi a község elvárása.

Fotó: Beliczay László

Puskás Elemér polgármester elmondta, hogy az utóbbi időben „hatalmas nyomás” nehezedett a községre, és rá is személyesen. A település megítélésén pedig súlyos folt esett. A fórum céljával kapcsolatban így fogalmazott:

Milyen szándékkal jöttünk ide? Megoldást találni, vagy bármi is hangozzon el, még jobban lejáratni a ditrói hírnevet?

Elhangzott az is, hogy nem az idegengyűlölet miatt robbant ki a már lassan országos szintre dagadó ditrói botrány, hanem azért, mert a munkaadók nem becsülik meg a helyi munkaerőt, nem adnak tisztességes fizetést, így sokan kénytelen külföldön megkeresni a kenyerüket. Ennek a problémának a kivetülése tulajdonképpen a ditrói vendégmunkások ügye.

Fotó: Beliczay László

Egy helyi lakos azt emelte ki, hogy ezt a helyzetet helyben kell megoldani. Ugyanakkor azt is hozzátette,

nem a frissen érkezett két vendégmunkással van a község problémája, hanem „azzal a százzal”, akik őket követik. 

{K1}

Bíró Károly gyergyóditrói segédlelkész is beszédet intézett a jelenlévőkhöz. „Nem azért álltam önök közé, hogy problémát szítsak, hanem, hogy segítsek megoldást találni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a kialakult konfliktus elsődleges célja, tudatosítani a székelyföldi vállalatoknál, hogy mennyire is fontos megbecsülni az itthoni munkaerőt.  

{A}

Ezután több felszólaló is arról beszélt, hogy „milyen megalázó a bánásmód a munkásokkal szemben a ditrói pékségben.

Akik négylejes órabérét dolgoznak ott, most félnek, hogy azt is elveszítik

– hangzott el. 

Bajkó Tibor helyi származású vállalkozó szerint kétféle cégvezető van: aki megbecsüli a munkását, és aki nem.

Az ilyen, kisebb közösségekben, mint a miék is, mindent meg kell tenni, hogy a helyi embereknek legyen munkája, élete

– fogalmazott. A vállalkozó hangsúlyozta, „aki idegent hoz a községbe munkaerő gyanánt, annak először beszélnie kell a helyiekkel”.

Fotó: Beliczay László

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke felszólalásában rámutatott, hogy Gyergyóditróban nem jellemző a rasszizmus, a mostani felszólalások sem erről szólnak, ezt pedig román nyelven is elmondta. Gyergyóditró polgármestere szerint jelenleg nagyon híres a település, reméli, hogy pozitív ügyekben is híres tud lenni az elkövetkezőkben. Hozzátette, egyesek politikai síkra szeretnék terelni a vendégmunkások ügyét, viszont „ezt a konfliktust nem a politikusok okozták, és nem is ők fogják megoldani”.

Fotó: Beliczay László

Bende Sándor RMDSZ-es parlamenti képviselő hangsúlyozta, a községben nemcsak elítélendő emberek vannak, hanem mások is. Példaként Puskás Tivadart, a telefonközpont feltalálóját emelte ki, akinek Ditróhoz köthető gyökerei is vannak.

A fórumon Bíró Károly segédlelkész olvasta fel a pékség vezetőinek az ügyben kiadott, ditróiakhoz intézett levelét. Ebben leírták, a ditrói vállalat a szakemberhiány miatt volt kénytelen alkalmazni a két vendégmunkást, ez pedig teljes mértékben, a Romániában hatályos jogszabályok szerint lett megoldva. Továbbá, a két Srí Lanka-i pékmester csak munkaidőben fog Ditróban tartózkodni, azért a helyiek nem lesznek közvetlen kapcsolatban velük.

Fotó: Beliczay László

A pékség közleménye azt is leszögezi, amennyiben legalább öt helyi pék jelentkezik munkavállalásra hozzájuk az elkövetkezendőkben, azonnal lemondanak a vendégmunkások által nyújtott szolgálatról. Mindemellett

a cég elnézést kért a községtől, amennyiben a vendégmunkások alkalmazása bárkit is megsértett. Erre a lakossági fórumon összegyűlt tömeg hangosan kiáltotta, nem fogadják el a bocsánatkérést. Elhangzott, nem hisznek a pékség levelében foglaltaknak.

A polgármester aláhúzta, írjanak a község nevében egy petíciót a pékség irányába, amelyben tisztázzák, mi a helyiek elvárása a kialakult helyzettel kapcsolatban. „Beleszólás nem, de kérés lehet az ügyben” – mondta az elöljáró.

Fotó: Beliczay László

Elhangzott, a napokban elkészítik a petíciót, a helyi önkormányzat pedig a lakosság segítségét kéri az abban megfogalmazottak megírásában.

Az eseményen hangsúlyos volt a rendvédelmi szervek jelenléte, a polgármester pedig megköszönte a helyiknek, hogy nem adtak nekik munkát.

{K3}

{K2}

Fotó: Beliczay László

Fotó: Beliczay László

Fotó: Beliczay László

Fotó: Beliczay László