Johannis: a Brexitet követően is élhetnek elnyert jogaikkal a szigetországban élő román állampolgárok

Székelyhon 2020. január 31., 17:48

Románia reméli, hogy az Egyesült Királyság közeli partner és megbízható szövetséges marad az Európai Unióból való távozása után, jelentette ki Klaus Johannis államelnök pénteki sajtónyilatkozatában, nyomatékosítva, hogy a román állampolgároknak megmaradnak a jogaik a Brexitet követően is.

Fotó: Presidency.ro

„Először történik meg, hogy egy tagállam kilép az Európai Unióból, ez pedig ki fog hatni az európai projekt további útjára. Sajnáljuk Nagy-Britannia döntését, hogy 47 év után véget vet uniós tagságának, azonban tiszteletben kell tartani a brit nemzet akaratát. Románia reméli, hogy az Egyesült Királyság közeli partner és megbízható szövetséges marad” – áll az államelnök sajtónyilatkozatában.

A román államfő rámutatott, a Brexit-tárgyalások folyamán

Románia legfontosabb célkitűzése az volt, hogy az Egyesült Királyságban élő és dolgozó román állampolgárok jogai és érdekei védve legyenek.

„Ez a célkitűzés szerepel a kilépési megállapodásban, amely garantálja a Nagy-Britanniában élő EU-s állampolgárok jogait, biztosítja a kiszámíthatóságot és jogbiztonságot. A román állampolgárok korlátozások nélkül élhetnek elnyert jogaikkal a Brexitet követően is” – mondta Iohannis.

Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy Románia el akarja mélyíteni a Nagy-Britanniával való stratégiai partnerséget, hogy

a Brexitet követően a kétoldalú kapcsolat a két állam közös érdekei mentén körvonalazódjon.

Ami pedig az Egyesült Királyság és az Európai Unió további kapcsolatát illeti, Románia egy minél több területet lefedő partnerség kialakítását támogatja, fűzte hozzá Johannis.