Nyílt előválasztást tartanak Gyergyószéken

Gergely Imre 2020. január 30., 13:58

A választópolgárokra bízza a döntést az RMDSZ arra vonatkozóan, hogy kik induljanak a szövetség színeiben a gyergyószéki településeken polgármesterjelöltként, illetve, hogy kik milyen sorrendben kerüljenek fel a helyi képviselői listákra. 

Barti Tihamér Fotó: Gergely Imre

Az RMDSZ gyergyószéki döntéshozó testülete úgy döntött, hogy a medence minden helységében állóurnás vagy mozgóurnás előválasztások megszervezését javasolják – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Barti Tihamér, a területi szervezet elnöke. A nyílt előválasztáson dől majd el, hogy az adott helységben ki lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje, illetve, hogy kik milyen sorrendben szerepelnek majd a tanácstestületi jelöltek listáján a júniusban esedékes önkormányzati választásokon. 

{A}

Fontosnak tarják, hogy minél demokratikusabb módon, minél szélesebb lehetőséget adjanak az embereknek arra, hogy ők döntsenek arról, kik vezethessék a településeket a következő négy évben, azaz ne csak néhány ember által kiválasztott személyekre lehessen voksolni – mondta Barti.

Az előválasztásokra jelentkezni február 20-áig lehet, és március 5–12. közötti időszakban kell megszervezni szavazást.

Mindenki megméretheti magát, akár jelenlegi RMDSZ tag, akár nem, de tagja, tisztségviselője kíván lenni a szervezetnek. Barti buzdít mindenkit, aki úgy érzi, hogy bele szeretne szólni a települése ügyeibe, hogy jelentkezzen az előválasztásra. Külön kéri erre a fiatalokat, mert szükség van fiatalításra az önkormányzatokban is, és a nőket is.

Indulhatnak olyan személyek is az előválasztáson, akik korábban más pártok színeiben vagy függetlenként szerepeltek a választásokon, és vállaltak tisztségeket, de az ő esetükben az RMDSZ országos szervezetének illetékes testületének külön jóváhagyása is szükséges.

A jelölteknek ugyanakkor nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy bármi is legyen az előválasztás eredménye, azt elfogadják, és nem döntenek úgy, hogy az RMDSZ-szel szemben más párt színeiben vagy függetlenként indulnak majd a júniusi választáson. Ennek ugyan nincs jogi következménye, tehát egy esetlegesen csalódott személy utóbb mégis megváltoztathatja a döntését (volt is már ilyen korábban), de semmiképpen sem etikus – szögezte le Barti. Az előválasztásokon nem feltétel a szervezethez való tartozás, bárki szavazhat majd, akinek az adott helységben van a hivatalos lakhelye.

A helyi RMDSZ-szervezetek döntik majd el, hogy az előválasztáson legtöbb hány jelöltre lehet majd szavazni. A képviselői listák sorrendje az alapján dől el, hogy ki hány szavazatot kapott. Február 20. után a szavazás napjáig kampányidőszak lesz, mialatt a jelöltek meggyőzhetik a szavazókat, hogy érdemesek a bizalmukra. A jelölés szándékát a helyi RMDSZ-szervezeteknél kell jelezni.

Barti leszögezte, nyilván az RMDSZ is elfogadja a lakossági döntést, és a későbbi jelöltállításnál az előválasztás eredményét fogják figyelembe venni. A sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva Barti Tihamér elmondta, gyergyószéki területi szervezet igényt tart arra, hogy az általa javasolt személy legyen az RMDSZ jelöltje a megyei önkormányzat elnöki tisztségére.

A megyében létezik egy megállapodás a három területi szervezet között, miszerint Csíkszék, Udvarhelyszék és Gyergyószék felváltva kapja meg a megyei tanácsi elnökséget. Ez azonban nem volt betartva, Gyergyószék jelöltje még sosem volt a megyei tanács elnöke.

„A gyergyószéki területi szervezet egyöntetűen egyetért abban, hogy ragaszkodunk ahhoz, hogy mi állítsunk jelöltet” – szögezte le Barti.