Ezért kell bekötni a biztonsági övet a hátsó ülésen utazóknak is

Barabás Hajnal 2020. február 02., 09:34

Életeket menthet és csökkentheti a közúti balesetek súlyosságát a biztonsági öv használata, a gyermekek számára pedig a gyerekülésben való jó rögzítés. Csakhogy a személygépkocsik hátsó ülésein utazók többsége általában nem köti be magát, holott erre törvény kötelez.

Sokat védhet a jól rögzített gyermekülés baleset esetén, akár akkor is, ha felborul az autó Fotó: Veres Nándor

Tavaly 75-en haltak meg közúti balesetben Hargita és Maros megyében, a súlyos sérülésekkel járó, nem halálos kimenetelű balesetek száma ugyanakkor ennél sokszorta több volt – számoltunk be nemrég a közlekedésrendészet 2019-es évi kimutatásáról.

{K1}

Kacsó Jolánt, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályának főorvosát kérdeztük, miért fontos a biztonsági öv használata, illetve miért rögzítsük a gyermekeket kifejezetten erre a célra gyártott gyermekülésben.

Meggátolják a súlyosabb sérülést

„Egyformán fontos mind felnőttnél, mind pedig gyereknél, hogy használják a biztonsági övet, illetve a gyerekülést az autóban, erre a törvény is kötelezi az utazókat” – mondta a főorvos. Hozzátette,

bár annak ellenére, hogy a jogszabály előírja, mégis az a tapasztalatuk, hogy sokan, főként a hátsó ülésen utazók nem kötik be magukat a biztonsági övvel.

„Például egy frontális ütközés során általában a hátul ülők súlyosabban sérülhetnek, ha nincsenek bekötve, hiszen a nagy ütközés hatására kieshetnek az első szélvédőn” – magyarázta. Hozzátette, ezért fontos a jó rögzítés, hogy ez ne következhessen be, hiszen, ha a gyermek jól oda van erősítve a gyermekülésben, és a felnőttek is jól bekötik magukat, akkor az ad egy plusz biztonságot, ha baleset történne. Mint magyarázta, összességében nemcsak a kieséstől védenek ezek az eszközök, hanem arra is jók, hogy meggátolják a súlyosabb sérüléseket, mint például a fejsérülések.

{A}

„Jó rögzítés nélkül ütközéskor az autóban lévők nekicsapódhatnak a műszerfalnak, a kormánynak, az autó oldalának, komoly sérüléseket szerezhetnek így, amelyek közül veszélyesek lehetnek többek között a fejsérülések és a nyaki és gerinc-, vagy egyéb belső szervi sérülések” – sorolta.

Megfelelően kell rögzíteni

Az osztályvezető ugyanakkor arra is kitért, hogy mennyire életbevágó a biztonsági öv és a gyermekülés helyes használata, mert a rosszul, nem megfelelően bekötött utas nagyobb sérüléseket szerezhet, mintha nem is használta volna az övet. „Fontos, hogy ne a hasunkon, nyakunkon át vezessük az övet, hanem a hárompontos rögzítés révén az alsó övvel a csípőnket, azaz a medencecsontot kell rögzítsük, a felső övet pedig a vállunkon keresztül kell átvezetni, úgy becsatolni.

A gyereküléseket is megfelelően kell rögzíteni és a gyermek korának megfelelő gyermekülést használni

– részletezte.

Hozzátette, nem mindegy, hogy betörjük a fejünket, mert nem rögzítettük magunkat, vagy megússzuk néhány kisebb töréssel, zúzódással. „Egy súlyos ütközésnél természetesen a biztonsági öv sem tud 100 százalékos védettséget nyújtani, de a vonatkozó tanulmányok mind azt bizonyítják, hogy ezeknek az eszközöknek a használata nagymértékben csökkenti a balesetek súlyosságát” – hangsúlyozta Kacsó Jolán. 

Gyakoriak a koponyasérülések

A főorvos elmondta, azt figyelték meg, hogy

a városban történő balesetek nagy részénél többnyire nem használtak a sérültek biztonsági övet, ezzel ellentétben azok, akik hosszú útra mentek, be szokták kötni magukat, főként az első üléseken ülők.

Egyébként a sürgősségi ellátásban a közúti baleset esetén alkalmazandó protokoll szerint megtudakolják a sürgősségre érkező sérültektől, hogy használtak-e biztonsági övet. „A válaszból kiindulva így tudunk következtetni arra, hogy milyen sérülésekre számíthatunk. Az öv használatával ugyanis előfordulhat mellcsonttörés, vagy bordatörés, amelyek csekélyebbek lehetnek az öv nem használatával járó fejsérülésekhez képest, ugyanakkor amennyiben nem megfelelően volt használva az öv, akkor számítunk arra, hogy akár belső szervek is sérültek, mint a húgyhólyag, máj, vagy egyéb szerv” – magyarázta a főorvos. Hozzátette, azt is megkérdezik mindig, hogy voltak-e az autóban légzsákok, mert azok is sokat védenek baleset esetén.

A KRESZ előírásai

A vonatkozó jogszabályok szerint, amelyet legutóbb 2015-ben módosítottak, pontosították, hogyan utazhatnak a gyermekek a gépkocsikban. Az előírások szerint a 135 centiméternél alacsonyabb gyermekek esetében kötelező a gyerekülés. Egyébként a  gyermekeket a testméretükhöz és testsúlyukhoz igazodó gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve lehet csak szállítani. A gyerekülést az autó hátsó ülésére kell rögzíteni, de a jogszabály módosítása óta lehet az első ülésre is helyezni akár menetiránynak háttal, de feltétel, hogy legyen kikapcsolva a légzsák. A 135 centiméternél magasabb gyermekek esetében ugyanakkor már nem kötelező a gyerekülés, elég, ha biztonsági övvel bekötik őket, de csak úgy, ha megfelelően beállítják, és az öv nem a gyermek nyaka vagy arca előtt halad el. A felnőttek számára pedig bármelyik ülést foglalják el az autóban, mindenkinek kötelező a biztonsági öv használata, az elöl és a hátul ülők számára egyaránt. Ez alól a kötelezettség alól kivételt képeznek azok a járművezetők, akik éppen tolatnak, vagy várakoznak az autójukban, a láthatóan terhes nők, a taxisok, amikor utast szállítanak, a vezető oktatók, illetve azok, akik orvosi előírásra nem használhatnak biztonsági övet.