„Fáról lemászott kongóiak, szomáliaiak és szíriaiak” – fizetnie kell sértő kijelentése miatt Jászvásár polgármesterének

MTI 2020. január 29., 20:26

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács ismét súlyos pénzbírságot szabott ki, ezúttal  Jászvásár polgármesterére, aki egy nyilatkozatában a kongóiakat, a szomáliaiakat és a szíriaiakat sértette meg.

Mihai Chirica, Jászvásár polgármestere. Neki is fizetnie kell a sértő kijelentése miatt Fotó: Mihai Chirica/Facebook

Az elöljáró egy szeptemberben közzé tett interjúban jelentette ki, hogy

elárasztják a térséget „a nemrég fáról lemászott kongóiak, szomáliaiak és szíriaiak és más nemzetek, meghódítanak bennünket és főnökeink lesznek”.

A hatóság tízezer lejes bírságot rótt ki Mihai Chiricára, akit más nemzeteket sértő kijelentése miatt marasztaltak el.

{A}

A testület rövid idő alatt másodszor rótt ki ilyen súlyos bírságot. A múlt szerdán Dorin Florea marosvásárhelyi polgármestert marasztalta el gyűlöletbeszéd miatt, miután a városi elöljáró egy közösségi oldalon tett bejegyzésben javasolta, hogy az állam szabályozza a gyereknemzést a roma közösség körében. A testület a marosvásárhelyi polgármestert is tízezer lejre bírságolta meg.

{K1}

Florea a Romániában gyermekpénzként emlegetett családi pótlék megduplázásáról szóló vitában azt fejtegette, hogy kötelező szociális kérdőívet kellene bevezetni a gyermekvállalásra készülő szülők számára, és

állami gondozásba kellene venni azokat a gyerekeket, akiknek a szülei nem rendelkeznek állandó jövedelemmel, stabil lakóhellyel, valamint törvényben meghatározott minimális korral és iskolai végzettséggel.

Asztalos Csaba, a testület elnöke az MTI-nek akkor elmondta, hogy ez a bírság az egyik legsúlyosabbnak számít, amit romániai közszereplőre egy nyilatkozat vagy kijelentés miatt kiróttak.