Amikor nagy eredmény, hogy kérhetik, saját költségükön csatlakozzanak a rendszerre

Fülöp-Székely Botond 2020. január 29., 18:38

Javulnak az életkörülmények a székelyudvarhelyi Szászok táborában, ahol éppen szerdán fejezték be a villamos hálózat bővítését, amelyet a polgármesteri hivatal és a szolgáltató finanszírozott. A lakók már mától kérvényezhetik a rendszerre való csatlakoztatásukat.

Új transzformátorházat építettek Fotó: Erdély Bálint Előd

Az elmúlt tizenöt évben folyamatosan problémát jelentett az alacsony feszültség, illetve a villamos hálózat hiánya a Szászok táborában, erre sikerült most megoldást találni – emlékeztetett Demeter Gábor, az Electrica Rt. székelyudvarhelyi kirendeltségének igazgatója. Rámutatott, a nagyszabású projekt részeként új transzformátorházat építettek, valamint a hálózatépítés mellett összesen 68 fogyasztásmérőt is felszereltek a korábbi felmérések alapján összesített telkek közelében. Így már a mai naptól

kérvényezhetik a lakók, hogy saját költségükön hivatalosan csatlakoztassák őket a rendszerre.

„Ha megvannak a kérvényezéshez szükséges dokumentációk, akkor legtöbb egy hónapon belül használhatják is az áramot a fogyasztók” – magyarázta.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Göröngyös út

A megvalósítás összesen 1,2 millió lejbe került, amelynek 79 százalékát az önkormányzat finanszírozta, a többi pedig a szolgáltatót terhelte – tudtuk meg a szerdai sajtótájékoztatón Gálfi Árpád polgármestertől. Hangsúlyozta, már megválasztása óta fontosnak tartotta a Szászok táborában uralkodó áldatlan állapotok megoldását, ám hosszú út vezetett a tényleges beruházásig. Tudni kell ugyanis, hogy az önkormányzat nem végeztethet munkálatokat magánterületeken, így szükség volt a lakók közreműködésére is, akik

közvagyonba kellett átadják ingatlanjaik egy részét, ahol a huzalok bekerülhettek a földbe, és ahová felszerelhették a mérőórákat.

Ez egy lassabb folyamat volt, hiszen egyesek hamarabb, mások viszont később határozták el, hogy lemondanak a területük egy részéréről a projekt érdekében. „A közszolgáltatások bevezetése érdekében szükséges munkálatokat, csakis közterületen végezhetjük el, amit mindenki meg kell értsen. Ezt ki hamarabb, ki később fogadta el. Végül nyolc önkormányzati ülésen tudtuk közvagyonba venni a területeket, de úgy gondolom, hogy megérte, hiszen van eredmény” – így a polgármester.

{A}

Gálfi arra is kitért, hogy a Szászok táborához hasonló problémákkal a város más részein is küzdenek. Ott is hasonló együttműködésekre számítanak a lakókkal, hogy segíthessenek a helyzet javítása érdekében. A lakók kérdésére az is elhangzott, hogy vannak tervek a közvilágítás kiépítésére is, de erre még forrást kell keresni.

Ami gond lehet

Három évvel ezelőtt készültek a tervek, és akkor összesen 68 telek volt a Szászok táborában – ennek függvényében határozták meg a fogyasztásmérők számát is. Ha közben többfelé osztottak és úgy adtak el ingatlanokat a tulajdonosok – amire van példa –, akkor a szolgáltatóval kell egyeztetni újabb villanyórák felszerelése érdekében.