Elég volt! Teljesen betiltanák Sepsiszentgyörgyön a petárdázást

Bíró Blanka 2020. január 29., 17:23

Közvitára bocsátotta a sepsiszentgyörgyi önkormányzat azt a határozattervezetet, amely alapján betiltanák a város területén a petárdák használatát és forgalmazását.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

Az Antal Árpád polgármester által kezdeményezett tervezetben az szerepel, hogy figyelmeztetéssel vagy 1500 és 2000 lej közötti pénzbírsággal sújtják azokat, akik a tiltás ellenére petárdát használnak, a kereskedők pedig a működési engedélyük elvesztését kockáztatják, ha nem tartják be a határozat előírásait. Amennyiben petárdahasználat során egy személy vagy állat megsérül, az elkövető további 2000–2500 lejes pénzbüntetést kaphat.

Az indoklásban rámutatnak, hogy a téli ünnepek környékén fokozódik a petárdahasználat, sokan visszaélnek ezzel, és a legelemibb elővigyázatossági szabályokat sem tartják be, másrészt a hangos zaj zavarja a város lakosságát, megrémiszti az állatokat.

{A}

A jelenség méretét vizsgálva – a helyi rendőrséghez beérkezett panaszok nagy számát tekintve – arra a következtetésre jutottak, hogy

ezt nem lehet ellenőrzés alatt tartani, ezért az a megoldás, hogy teljesen betiltják a petárda használatát és árusítását.

A tervezet az önkormányzat honlapján jelent meg, február 7-ig várják az ezzel kapcsolatos észrevételeket. A petárdák és egyéb pirotechnikai eszközök, rakéták árusítása, birtoklása, illetve használata évek óta tilos, bűncselekménynek minősül, ennek ellenére minden év decemberében sokan próbálkoznak a tiltott eszközök értékesítésével. A szabályozás négy kategóriába sorolja a pirotechnikai eszközöket, és csak az F1-es kóddal jelölt első osztályba tartozókat, vagyis a csillagszórókat, szikrázó gyertyákat, tortagyertyákat, minifáklyákat, konfettiszórókat és recsegőket használhatja a lakosság.