Egyre kevesebb újszülöttet hagynak a háromszéki kórházakban

Bíró Blanka 2020. január 29., 15:30

A kórházban hagyott újszülöttek száma tizennégy év alatt közel a tizedére csökkent Kovászna megyében. Miközben 2005-ben még 122 kisbabát „hagytak hátra” a szülei, tavaly „csak” 23 csecsemőre várt ez a sors – derül ki a Kovászna Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság adataiból.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Vass Mária igazgató elmondta, a 23 kórházban hagyott gyerek közül utólag hetet végül sikerült elhelyezni a családjában. Az elhagyott gyerekek számának csökkenése évről évre tetten érhető, 2015-ben 45, 2016-ban 41, 2017-ben 33, 2018-ban pedig 24 gyereket hagyott a kórházban az édesanya.

Az igazgató hangsúlyozta, nem véletlen, hogy javul a helyzet, hiszen két programot is bonyolítanak a bukaresti SERA Alapítvánnyal, hogy a hasonló eseteket megelőzzék. Az egyik projekt már 2009-ben indult, és a nem kívánt terhességek megelőzése a célja, a másik program két éve van folyamatban, több területen is próbálnak segíteni, hogy megelőzzék a gyerekelhagyást, vagy ha már megtörtént, abban nyújtanak támogatást, hogy a család visszafogadja a babát.

{A}

Az elmúlt év végén Kovászna Megye Tanácsa újabb együttműködést szavazott meg a bukaresti alapítvánnyal, a 18 hónapos futamidejű projekt költségvetése 100 ezer euró, ebből ötven gyereket vagy családot támogatnak. A tavalyi statisztikában szereplő 23 eset nem mindegyike jelent valós elhagyást, azok a gyerekek is szerepelnek, akiket elhanyagoltak a szüleik, vagy magas volt az elhagyás kockázata – szögezte le Vass Mária. Rámutatott, a 23 gyerek közül hét került vissza a családjához, 13 babát a hivatásos nevelőszülők gondjaira bíztak, két csecsemőről gondoskodnak a fogyatékkal élő gyerekek baróti központjában, és egy esetben még nem született megoldás.