Székelyföldön csak Udvarhelyen rendeznek városi kosárbajnokságot

Józsa Csongor 2020. január 29., 14:30

Huszonnyolcadik évadját játsszák a székelyudvarhelyi városi kosárlabda-bajnokságnak. A pontvadászat túlélte a megpróbáltatásokat, a szervezők fiatal együttesek bevonásával a további folytonosságot biztosítanák.

A jelenlegi bajnokságban csak székelyudvarhelyi csapatok szerepelnek Fotó: Lőrincz Csaba

Nyolc együttessel vágtak neki a székelyudvarhelyi városi kosárlabda-bajnokság 2019–2020-as idényének. A mezőnyből négy gárda amolyan „régi bútordarab”, azaz évről évre ott van a pontvadászatban, négy pedig a városi középiskolák együttesei.

„Eddig egyetlen, közös csapatban szerepeltek a diákok, ezúttal úgy láttuk jobbnak, hogy induljanak el külön-külön. Így négy új csapattal bővült a bajnokság. Fontos lépés volt ez, hiszen a felnőtt gárdák már nem lesznek fiatalabbak, amennyiben pedig a bajnokság jövőjét tartjuk szem előtt, akkor a diákok bevonása volt a jó lépés.

Remélem, azzal, hogy hétről hétre szerepelnek a bajnokságban, megjön a kedvük, és amikor majd egyetemi tanulmányaik után esetleg visszatérnek Székelyudvarhelyre, akkor folytatják a kosárlabdázást, továbbviszik a hagyományt”

– mondta el a bajnokság főszervezője, Kádár Levente.

A bajnokság meghatározó gárdái a felnőttcsapatok maradtak, itt az elmúlt évek dobogósai, azaz a címvédő Ati HB, illetve a Villy és a Bivalyok állnak a tabella élén. A Kós Károly Szakközépiskola csapata legyőzte a Főnixet, így jelenleg a negyedik.

{A}

A találkozókat a városi sportcsarnokban rendezik hétvégente, az őszi idény nem teljes, van pár elmaradt mérkőzés. A szervezők kifejtették, hogy a halasztást illetően engedékenyek, hiszen amatőr sporttevékenységről van szó: inkább utóbb mindenki játssza le a párharcokat, mintsem zöld asztalnál nyerje valaki a pontokat.

Székelyföldön egyedülálló, hogy továbbra is él Székelyudvarhelyen a városi kosárlabda-bajnokság: az évek során megszűnt a csíkszeredai és a marosvásárhelyi megmérettetés is.

„Az elmúlt idények során voltak együttesek Gyergyószentmiklósról, Csíkszeredából és Szovátáról. Nekik fontos volt a kosárlabdázás szeretete, mi pedig szívesen befogadtuk őket az udvarhelyi kiírásba. Ebben az idényben magunkra maradtunk, ezért léptük meg, hogy iskoláscsapatokkal töltjük fel a létszámot” – fejtette ki a főszervező.

A városi bajnokság hétről hétre mintegy száz személyt mozgat meg, a tavaszi szezon előreláthatóan február második hétvégéjén kezdődik. Az alapszakasz oda-visszavágókból áll, az első négy helyezett jut a rájátszásba.

A székelyudvarhelyi városi kosárlabda-bajnokság állása az őszi idényt követően: 1. Ati HB 10 pont, 2. Bivalyok 8, 3. Villy 8, 4. Kós 8, 5. Főnix 7, 6. Refi 7, 7. Gimi 6, 8. Palló 6.