Jól alkalmazkodnak a hideghez a marosvásárhelyi állatkert lakói

Antal Erika 2020. január 29., 14:19

A téli időszak a marosvásárhelyi állatkert lakóinak, illetve azok gondozói számára is kihívást jelent. Ezért az állatok nagyobb figyelmet és több, az időszaknak megfelelő táplálékot kapnak, valamint többet tartózkodnak meleg, fűtött helyiségekben.

A tevék vastag bundával alkalmazkodnak a télhez Fotó: Haáz Vince

Mivel enyhült a kinti hőmérséklet a napokban Marosvásárhelyen, az állatkerti páviánok többet tartózkodnak a szabadban, akár napi négy-öt órát is, ha süt a nap. A gondozóik figyelnek rájuk, és ahogy hűvösebb van, beterelik őket a szálláshelyükre – magyarázta érdeklődésünkre Halmágyi Ildikó, a marosvásárhelyi állatkert szóvivője.  

{A}

Az egzotikus állatok között vannak, amelyek viszonylag jól alkalmazkodnak az itteni hideghez: az emu, a kenguru, vagy az oroszlán gyakran tartózkodik a szabadban. A szibériai tigrisek pedig kimondottan ehhez az időjáráshoz szoktak ott, ahonnan származnak, az Amúr vidékén. Ők nyáron a negyven fokos meleget is jól viselik, télen a mínusz húsz fokban is jól elvannak – mondta a szóvivő.

Fűtött helyiség jár az elefántnak Fotó: Haáz Vince

A Közép-Ázsiából származó tevék télire vastag bundát növesztenek, nyárára viszont vékonyabbat, ezáltal jól bírják az időjárási viszontagságokat. A ha túl nagy a hideg kint, a majmokat fűtött helyiségben tartják, ahogy az oroszlánoknak is befűtenek éjszakára – tudtuk meg.