Évek óta alkalmazzák a készpénzes csalást Székelyföldön

Iszlai Katalin 2020. január 29., 13:29

Úgy tűnik, régóta alkalmazzák a csalók az „500 lejes átverést” Székelyföldön: egy szerkesztőségünket megkereső csíkszeredai nő azt állítja, egy-két évvel ezelőtt ugyanazzal a módszerrel csapták be őt, mint amelyet a napokban Kovászna megyében alkalmaztak.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Korábban egy csíkszeredai nő is áldozatává vált a napokban leleplezett készpénzes csalássorozatnak. A szerkesztőségünket megkereső P. M. elmondása szerint két évvel ezelőtt őt is a múlt héten Kovászna megyében történt esetekhez hasonlóan verték át: a csalók nagy címletű bakjeggyel fizettek, majd amikor megkapták a visszajárót, visszakérték a pénzt és a visszajáró egy részével együtt leléptek.

{K1}

A részletekkel kapcsolatosan a több mint három évtizede a vendéglátásban dolgozó nő elmondta, a két csaló, egy férfi és egy nő késő este érkezett a csíkszeredai vendéglőbe. Üdítőket kértek, majd egy 500 lejes bankjeggyel fizettek. Amikor megkapták a visszajárót, kifogásolni kezdték a megvásárolt termékek magas árát, és visszakérték a pénzüket. A nő vissza is adta az ötszáz lejest, a csalók pedig távoztak az étteremből. Amikor azonban a korábban kiszámolt visszajárót szerette volna eltenni, észrevette, hogy 300 lej hiányzik. Azonnal rájött, hogy amíg ő a nagy címletű bankjegy visszaadásával volt elfoglalva,

a csalók a pulton lévő bankjegyek közül az alul lévő százlejeseket elvették, a fölül lévő kisebb bankjegyeket viszont otthagyták, hogy ne tűnjön fel a csalás.

A nő, miután rájött, hogy becsapták, az elkövetők után rohant, de már késő volt: sem őket, sem elhajtó járművet nem látott a közelben.

{A}

„Először senkinek sem mertem elmondani, szégyelltem is, hogy több tízéves tapasztalattal a hátam mögött így átvertek” – ismerte el a károsult. Hozzátette: azért tartotta fontosnak a története elmesélését, mivel a múlt héten Kovászna megyében történt hasonló esetek azt bizonyítják, hogy évek óta tart ez az átveréssorozat. Nála ráadásul egy férfi és egy nő járt, a szomszédos megyében azonban három férfit gyanúsítanak, így

valószínűleg többen is alkalmazzák a cselt.

„Rengeteg embert csaphattak be ugyanígy. Nagyon figyelmesnek kell lenni, mert bárkivel megtörténhet” – zárta.