Benkő Erika a kisebbségi jogok érvényesítésére vállalkozik az Európa Tanácsban

Bíró Blanka 2020. január 28., 18:46

Benkő Erika parlamenti képviselőt választották hétfőn az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Esélyegyenlőségi és Diszkriminációellenes Bizottságának alelnökévé. A testület a nemzeti kisebbségek jogainak védelmével és népszerűsítésével foglalkozik.

Benkő Erika. Archív Fotó: Kocsis B. János

Megválasztásakor Benkő Erika elmondta, az új feladatkör betöltésével jelentősen megnő a mozgástere a bizottságban, ami a magyar ügyek képviseletét illeti. „Azt szeretném, hogy minden olyan ügyet, ami az erdélyi magyarságot valamilyen módon nemzetiségi és kulturális jogaiban érinti, az Európa Tanács elé vigyünk, annak érdekében, hogy a tanács erőteljes ajánlásokat fogalmazzon meg azon tagállamok számára, ahol a magyar közösség tagjai élnek. Azt gondolom,

ez egy fontos és hatékony eszköz, amivel az elkövetkezőkben élni fogok.

Az alapvető jogok védelme az EU minden állampolgárára vonatkozik, így az erdélyi magyarokra is. Elsődleges feladatomnak tekintem, hogy a nemzetközi döntéshozók támogatásával kivívjuk és betartassuk a Romániában élő magyar kisebbség törvény adta jogait” – emelte ki az RMDSZ parlamenti képviselője. Az Európa Tanács 47 tagállamot összesítő szervezet, öt alapvető célja közül az egyik az emberi jogok védelme.

{A}