Ilyen szépen még nem látott vezetéket romlani

Kovács Eszter 2020. január 29., 12:52

Akárcsak tavaly télen, idén is látványos jégformák keletkeztek a Nagy-Küküllő székelyudvarhelyi szakaszán átívelő vízcsövek mellett, az elavult vezetékek ugyanis hőmérséklet-ingadozáskor rendszeresen megrepednek. A szivárgást többször kijavították, de a vezeték cseréjére lenne szükség.

A felmelegedés miatt elolvadt, de néhány hete még vastag jégréteg borította az elavult vezetéket Fotó: Erdély Bálint Előd

Legutóbb tavaly télen írtunk arról, hogy valóságos látványossággá vált a Nagy-Küküllő fölött átívelő vezetéken és a közeli fákon kialakult jégformáció. 

A vízcső idén is többször megrepedt, a szivárgás pedig több napig tartott.

A megoldást keresve a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal év elején átiratot küldött a szolgáltatónak. A Harvíz Rt. válaszából kiderült, hogy

a szóban forgó vízvezetékek az 1970-es években épültek, és bár eredetileg szigetelve voltak, a védőréteg mára teljesen eltűnt, ráadásul a csövek fala is elvékonyodott, ezért télen gyakran megreped.

Az említett szakaszt tehát teljes egészében ki kellene cserélni. A szolgáltató továbbá megjegyezte, hogy a vezetékek melletti szervizhíd is rossz állapotban van, így a csövek időszakos kijavítása is nehézkes.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A székelyudvarhelyi terelőúti vezeték cseréjét tavaszra tervezi a Harvíz Rt., az első szakaszt az első félév végéig, a másodikat a jóváhagyást követően, minden bizonnyal még idén megvalósítják, a fejlesztési alapból finanszírozva mindkét munkálatot – közölte a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

Még a vezetékcserét megelőzően cserére szorul azonban a két fő tolózár is, az elemeket már megvásárolta a szolgáltató, hamarosan be is szerelik azokat az egyik aknába.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Mint megtudtuk, ezt a műveletet azért kell elvégezni, hogy folyamatosan biztosítani tudják a víztisztító számára szükséges vízmennyiséget, jelenleg ugyanis nem lehet külön üzemelni a vezetékeken, mert az elzárócsapok nem működnek. A helyzet orvoslására azért kerülhet csak most sor, mert

eddig nem álltak a szolgáltató rendelkezésére a modernizáláshoz szükséges források.

Korábban már megírtuk: a terelőúti vezetékek nyers vizet pumpálnak a víztisztító állomáshoz, tehát nem a már megtisztított ivóvíz folyik el a repedéseken. A meghibásodások idején elfolyó víz költsége pedig a szolgáltatót terheli, és nem a lakosságot.

Fotó: Erdély Bálint Előd

{A}