Évek múlva már aszfaltúton juthatunk el Úzvölgyébe

Székelyhon 2020. január 28., 19:54

Aláírták az Úzvölgye felé vezető, 123-as jelzésű megyei út felújítására a kivitelezési szerződést kedden a csíkszentmártoni Baka János Községi Könyvtár előadótermében.

Fotó: Pinti Attila

A 45 hónapos határidejű beruházást, amely a Csíkszentmártontól Csinódon át az egerszéki eltérőig tartó szakaszt érinti, a székelyudvarhelyi Multipland Kft. végzi el – tájékoztatott Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata.

2026-ig szeretnénk megépíteni az utat Bákó megye határáig, hiszen közösségeinket össze kell kötnünk és megerősítenünk

– hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere szerint régóta készülnek erre a korszerűsítésre, hiszen a szóban forgó szakasz felújítása jelentős gazdasági és turisztikai fellendüléshez vezethet, valamint megkönnyíti a falvak közti kapcsolattartást, az átjárhatóságot is.

Szerpentin a 123-as jelzésű megyei út Csíkszentmárton és Csinód közötti szakaszán Fotó: Pinti Attila

György József, Csíkszentgyörgy polgármestere azt mondta,

évekkel ezelőtt álmodni sem mertek arról, hogy Csinód és Egerszék között aszfaltút legyen, de ez az esemény is azt mutatja, hogy érdemes tervezni.

Hozzátette, fontos lenne, hogy bár aszfaltút fogja összekötni a településeket, ne történjenek további jelentős változtatások, hiszen szeretnék megőrizni a csinódi és az egerszéki tanyavilágot, amelyre gyöngyszemként tekintenek, és amelyet csodálnak a turisták.

{A}

A beruházás értéke több mint 35 millió lej áfával, összesen 14,5 kilométer hosszan építik újra az utat.

A munkálatok magukban foglalják négy híd felújítását és további 52 áteresz cseréjét. A bekötőutakat, kapubejárókat is kiépítik, a meredekebb részeken pedig betonsáncokat hoznak létre.