Döntöttek: nem jár többé a különnyugdíj a bíráknak, pilótáknak, törvényhozóknak és diplomatáknak

Székelyhon 2020. január 28., 16:54

Ellenszavazat nélkül elfogadta a román képviselőház kedden a bírák, pilóták, törvényhozók és diplomaták különnyugdíjának eltörléséről szóló törvénytervezetet.

Volt, akinek nagyon sok jutott. Több területen is eltörölte most a különnyugdíjakat a kormány. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A katonák, rendőrök és titkosszolgálati ügynökök szolgálati nyugdíjaira a tervezet nem terjedt ki.

A bírák, ügyészek és bírósági jegyzők az igazságszolgáltatás megbénítását helyezték kilátásba, ha a parlament megfosztja őket szolgálati nyugdíjuktól, amelyre szerintük a pálya kötöttségei és függetlenségük szavatolása érdekében jogosultak.

A keddi ülésen több képviselő is aggályát fejezte ki, hogy a szerzett jogok eltörlése alkotmányellenesnek fog bizonyulni, a plénum azonban elvetette a tervezet szakbizottsági újratárgyalását.

A törvénymódosítást 247 szavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadta el a képviselőház.

{A}

Orban: majdnem minden különnyugdíjat a PSD-s többség fogadott el

Majdnem minden különnyugdíjat a szociáldemokrata többség vezetett be különböző törvényekkel, jelentette ki Ludovic Orban kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke kedden, az alakulat végrehajtó bizottságának ülését követően.

„Azt hiszem majdnem az összes, ha nem az összes, különnyugdíjat a PSD-s többségek vezettek be különböző törvények révén. A törvények kezdeményezői között vannak olyanok, akik kitűnnek, például Florin Iordache képviselő úr, aki négy olyan tervezetet írt alá, amely nem a hozzájárulás elve alapján javasolta bizonyos nyugdíjak kiszámítását (...) Minden arcátlan nyugdíjat megszüntetünk (...) A kormány elemzés alá vet minden egyes jogtalan nyugdíjkiszámítási döntést, amely óriási összeghez juttatta haszonélvezőjét, de semmi köze nincs a jövedelméhez és a befizetett hozzájáruláshoz” – fejtette ki Orban az Agerpres tudósítása szerint, leszögezve, megoldást akarnak találni, hogy véget vessenek ezen arcátlan nyugdíjak további kifizetésének.

A kormányfő volt rendőrök nyugdíját hozta fel példaként, amelyek a bruttó rendőri fizetés kétszeresét teszik ki.

A PNL a hozzájárulás elvét akarja bevezetni minden kategória esetében, kivéve a katonákat, magyarázta. Hozzátette azonban, hogy

a PNL nem akart hozzányúlni a sportolók, művészek, akadémikusok életjáradékához.

Ami a bírák és ügyészek nyugdíját illeti, a kormányfő megemlítette, hogy „az alkotmánybíróság el fogja dönteni, hogy a jogszabály alkotmányos-e, avagy sem”, és a PNL igazodni fog ehhez a döntéshez.

Roman: a legnagyobb különnyugdíjat egy kommunista börtönparancsnok kapja

Romániában jelenleg 77 ezer lej a legnagyobb különnyugdíj – ezt egy olyan személy kapja, aki a kommunista rendszerben volt börtönparancsnok

 – mondta Florin Roman liberális párti képviselő az alsóház rendkívüli plenáris ülésén, amelyen a különnyugdíjak eltörlését célzó törvénytervezetet tárgyalták.

A PNL képviselője ezt „Románia legarcátlanabb különnyugdíjának” minősítette, mert egy olyan volt börtönparancsnok a haszonélvezője, aki a kommunista rezsim idején teljesített szolgálatot. Roman azt is elmondta, hogy

az illető különnyugdíja 2017-ben még 33 400 lej volt, azóta 77 000 lejre emelkedett.

A honatya azt is közölte: kilenc olyan törvény van hatályban, amely a különnyugdíjakat szabályozza.