Hamisnak bizonyult a koronavírus-gyanú a kolozsvári reptéren

Székelyhon 2020. január 28., 16:29

A fertőző betegségek kórházába szállítottak egy nőt, aki repülővel érkezett kedden Kolozsvárra, és fennáll a gyanú, hogy esetleg megfertőződhetett koronavírussal – írja az Agerpres.

Készültség a reptéren a vírusgyanú miatt Fotó: Info Trafic Cluj/Facebook

Tudorel Lupoaiei, a reptér operatív igazgatója közölte, az utas Varsóból érkezett Kolozsvárra, és ismereteik szerint korábban a koronavírussal fertőzött helyeken (Délkelet-Ázsiában) fordult meg. A reptér értesítette a Kolozs megyei közegészségügyi igazgatóságot és a rohammentőket – közölte Lupoaiei.

A nőt a fertőző betegségek kórházába szállították kivizsgálásra.

{A}

Az üggyel foglalkozó egészségügyi források azt nyilatkozták az Agerpres hírügynökségnek, hogy a szóban forgó utasnak semmiféle tünete nem volt, ami koronavírussal való fertőzöttségre utalna.

Valószínűtlen, hogy koronavírussal lenne fertőzött a Varsó-Kolozsvár repülőjárat azon utasa, akit emiatt a gyanú miatt a fertőző betegségek kórházába szállítottak – közölte a Kolozs megyei közegészségügyi igazgatóság. Az intézmény tájékoztatása szerint kedden a Varsó-Kolozsvár járattal érkező egyik utas esetében felmerült a gyanú, hogy kapcsolatba lépett egy koronavírussal fertőzött személlyel. Riasztották a repülőtér személyzetét, a gépet garázsba zárták, az utast pedig megelőző jelleggel a fertőző betegségek kórházába szállították, ahol megelőző intézkedésként 14 napot kell töltenie, annak dacára, hogy semmiféle tünete nincs. A nőt kivizsgálják. Az eddigi jelek alapján az orvosok nem tartják valószínűnek, hogy az illető koronavírussal fertőzött lenne. A járat 57 utasát megfigyelés alatt fogják tartani, és megkérték őket, hogy gyanús tünetek esetén azonnal hívják az 112-es sürgősségi számot, hogy mielőbb kórházba szállítsák őket.

Bár hétfőn még attól lehetett tartani, a kínai koronavírussal fertőződött meg egy bákói diák, tegnap az egészségügyi tárca közölte: csupán influenzáról van szó. Hétfő estig újabb 25 beteg vesztette életét Kínában koronavírus okozta tüdőgyulladás miatt, így a halottaik száma 106-ra emelkedett.

Nem a Kínából származó koronavírussal fertőződött meg az a bákói fiatalember, aki kilenc napja tért haza a távol-keleti országból, és az új vírus tüneteit vélték felfedezni rajta

– közölte az egészségügy-minisztérium.

A 24 éves, Kínában tanuló fiatal férfi kapcsán hétfőn merült fel a koronavírusos fertőzés gyanúja, ezért a bukaresti Matei Balş Járványtani intézetbe szállították kivizsgálásra. Az egészségügyi tárca közlése szerint kiderült: nem koronavírusos fertőzést kapott el, csupán egy egyszerű influenzát, ezért – mivel állapota kielégítő – ki is utalták a kórházból.