Interaktív térképen a koronavírus terjedése

Iszlai Katalin 2020. január 28., 14:26

Interaktív térképen követhető a Kínából indult, egyre több halálos áldozatot követelő koronavírus terjedése. Az adatok szerint kedd délre a vírussal fertőződöttek száma világszerte már 4474-re, a halálos áldozatoké pedig 107-re nőtt.

Egyre gyorsabb ütemben terjed az új koronavírus: míg vasárnap világviszonylatban mintegy 1400 fertőzöttek tartottak számon, hétfőn már 2744 esetről beszéltek, kedd délben pedig 4474-re emelkedett a számuk. A járvány terjedésének nyomonkövetése és a lakosság tájékoztatása érdekében az egyesült államokbeli Johns Hopkins Egyetem kutatói egy interaktív térképet hoztak létre, amely szinte valós időben mutatja, hová jutott el a kór. A térképről az is kiderül, hány személy esetében bizonyosodott be, hogy koronavírussal fertőződött, illetve a halálos áldozatok és a felépültek száma is nyomon követhető.

{A}

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC), a Nemzeti Egészségügyi Bizottság (NHC) és a Dingxiangyuan nevű kínai portál adatait feldolgozó térkép szerint kedd délben 107 halálesetet és 63 teljes felépülést jegyeztek világszerte. A 4474 eset többsége Kínában történt (4409), de a járvány számos további helyszínen is megjelent, például Thaiföldön (8 fertőzött), Ausztráliában, Szingapúrban, Tajvanon és az Amerikai Egyesült Államokban (5–5), illetve Európában is: Franciaországban három, Németországban pedig egy fertőzöttről tudnak.

A bebizonyosodott megbetegedések mellett a fertőzésgyanús esetek száma is rohamosan nő, mivel a koronavírus már a lappangási időszakban is fertőző, tehát olyan személy is képes továbbadni a vírust a vele közeli kapcsolatba kerülőknek, akinél még semmilyen tünet nem jelentkezett.

Romániában és Magyarországon egyelőre nem jelent meg a kór.