Több sebből vérzik a kerékpárút-tervezet Vásárhelyen?

Simon Virág 2020. január 29., 09:57

Egyeztetés nélkül, csak a mobilitási terv kötelező részeként készítette el a marosvásárhelyi városháza a Poklos-patak partjára tervezett kerékpárút tervét – vélekedik Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány vezetője.

Biztos, hogy elfér majd a gyalogos és a kerékpáros is? Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi városháza közterület rendezési osztálya, a mobilitási terv részeként 4,3 kilométernyi kerékpárutat akar építtetni a Jeddi és a Budai Nagy Antal utca között, a Poklos-patak partján. A csütörtökön napirendre kerülő határozattervezet szerint a patak fent említett szakaszán kiépítenék a kerékpárutat, rendbe tennék a járdákat, padokat helyeznének el és létrehoznának egy kerékpárkölcsönzőt is. A projekt összértéke csaknem 14 millió, egészen pontosan 13.950.393,65 lej.

{A}

Gál Sándor, aki évek óta szorgalmazza a kerékpársávok létrehozását, érdeklődésünkre elmondta, hogy nagy fenntartásai vannak a tervezett kerékpárúttal kapcsolatban. Elsősorban az út sehonnan indul és sehova nem vezet. Az még nem olyan nagy baj a kerékpárút, hogy a város szélének számító Jeddi úttól indul, a Poklos-patak partján halad. Viszont csak a Budai Nagy Antal utcáig tart, ami még viszonylag messze van a főtértől. Holott

legalább a Tudor negyed és  a központ közötti szakaszt kellett volna kerékpársávval összekössék, de ezzel a tervvel nem ez történik.

Sok szakaszon autók parkolnak a patak partján Fotó: Haáz Vince

Másodsorban  a terv szerint ahol a kerékpárút az úttal találkozik, ott nincs megoldva az átkelés. Mi több, az átjárók is hol 50 méterre jobbra, hol 50 méterrel balra vannak, ami azt jelenti, hogy a  kerékpáros megszakítva útját, oda kell menjen, leszállva a bicikliről át kell keljen az úttesten. Gond van azzal is, hogy nem tudni, hogy csak a patak egyik felére vagy mindkettőre terveznek biciklisávot és ha csak az egyik felére, akkor mindenhol biztosítani tudják-e a 3 métert, ugyanis ennyire van szükség, hogy két kerékpár elférjen egymás mellett. 

Kérdéses, hogy hogyan lehet megoldani a legalább 1,5 méternyi széles egyirányú kerékpárutat. Fotó: Haáz Vince

Az a legnagyobb gond, hogy a városháza szakosztálya nem hívta össze a kerékpározást népszerűsítő civileket, a közlekedésügyi rendőröket, az építészeket és nem volt egy előzetes egyeztetés.

Mert, ha ez megtörtént volna, biztos vagyok benne, hogy egy sokkal jobb tervvel lehetett volna előállni. Akkor meg lehetett volna találni azokat a megoldásokat, amelyekkel a kerékpárosok és a város vezetősége is elégedett lehet. A jelenlegi terv nem megfelelő és ha elfogadják, akkor sokkal nehezebben lehet utólag javítani rajta” – vélekedett Gál Sándor. A vásárhelyi tanácsosok csütörtökön fognak dönteni a városháza szakosztálya által beterjesztett tervről.