Január végén folytatódik a komolyzenei koncertsorozat

Hegyi Zsuzsánna 2020. január 28., 14:08

A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ komolyzenei koncertsorozatának programjából még négy előadás van hátra. Minden hónapra jut egy-egy koncert az évad végéig, a következőt január 30-án tartják.

Archív Fotó: Szabó Károly

Október elsején, majd 24-én tartottak előadásokat a 2019/2020-as komolyzenei koncertsorozat részeként. Januártól havonta egy-egy, vagyis további négy koncertre való belépést tartalmaz még a bérlet. A hónap végén, január 30-án a Lux Aurumque kamarakórust és a Madéfalvi Gyermek Scholat 19 órától láthatja a közönség a Szent Miklós templomban.

A kamarakórus 2010 őszén alakult Csíkszeredában, zenetanárokból és a kóruséneklés iránt érdeklődő zenekedvelőkből áll. Repertoárjukban javarészt kortárs kórusművek szerepelnek. A Madéfalvi Schola 2013-ban alakult, a gyergyószentmiklósi származású Ványolós András karnagy vezetésével. Tagjai csíkmadéfalvi lelkes, dalos kedvű gyermekek, akik főleg szentmiséken énekelnek.

{A}

A februárban esedékes előadást 18-án tartják. Ekkor várják Gyergyószentmiklósra Thurzó Zoltánt, aki Frédéric Chopin estjét két szál gyertya fényénél adja elő. A 19 órakor kezdődő koncertet a művelődési ház színházteremében láthatja a közönség. A Magyar Kultúra díjas, nagyváradi Thurzó Zoltán korosztályának egyik legaktívabb zongoraművésze, aki minden zenei korszakból merít, és előadásait tekintve a zenei kifejezési technika sokszínűsége jellemző.

Március 12-én érkezik Gyergyószentmiklósra a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar, amely a szentsimoni önkormányzat kezdeményezésére alakult 2008-ban, Sándor Árpád karnagy vezetésével, aki kitartó, lelkiismeretes munkájával elérte, hogy a zenekar rövid idő alatt komoly fejlődésen menjen át. A zenekari csoport kiemelendő sajátossága, hogy tagjai nem hivatalos zeneiskolában tanulnak, hanem a karmester segítségével sajátították el a zeneelméleti tudást és a különböző hangszerek megszólaltatásának módszerét. A kezdetben 30 taggal induló zenekar, azóta folyamatosan utánpótlással bővül. Jelenlegi létszáma 90 személy.

A Csíki Kamarazenekar Vivaldi – Négy évszak előadásával zárul a komolyzenei koncertsorozat. A zenekar április 2-án lép színpadra Gyergyószentmiklóson. 

Az előadásokra egyenként is lehet jegyet váltani, de még mindig érdemes az Ambrus Éva és Bálint Ákos komolyzenei bérletet megvásárolni, mert így kedvezményesebb a négy koncertre a belépés.