Megbüntettek egy juhászt, mert a fertőzött terület biztonsági zónájában legeltetett

Fülöp-Székely Botond 2020. január 27., 22:28

Több olyan juhász is van, aki télen, a törvény által tiltott időszakban is kihajtja a mezőkre a rá bízott nyájat, károsítva ezáltal a vadállományt és a mezőgazdasági területek tulajdonosait is. A probléma ugyanakkor fokozódik Udvarhelyszéken, hiszen a sertéspestissel fertőzött zónában is kószálnak juhok.

Juhnyáj legel a fertőzött zóna környékén Fotó: Erdély Bálint Előd

A törvény szerint december 6-a és április 24-e között tilos a jószágokat kihajtani a legelőkre – kivéve a pásztor által bérelt vagy a tulajdonban lévő területeken –, de vannak olyanok, akik a jogszabályt figyelmen kívül hagyva mégis megteszik ezt – fejtette ki lapunknak Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület igazgatója. Mint mondta,

a juhászok rendszerint azzal védekeznek, hogy meg kell mozgatniuk az állatokat,

nem tarthatják mindig egy helyen, de ezt akkor sem kellene mindennap. Persze emellett az élelmezésükön is spórolni szeretnének, amiről már kevésbé beszélnek.

Nem azok hajtják ki például a juhokat, akik csak néhány jószágot tartanak, hanem inkább azok, akik több százat. Ennyi állat élelmezése ugyanis több pénzbe kerül

– fogalmazott a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület igazgatója.

Jelentős büntetések

A legtöbb törvényszegővel annak ellenére is nehéz szót érteni, hogy 3000–6000 lejes büntetéssel sújthatják őket a hatóságok. Utóbbira pedig voltak is példák az elmúlt időszakban.

„Mi minden évben kimegyünk, elmondjuk a juhászoknak a kötelezettségeiket, és erről papírt íratunk alá velük. Ezután rendszerint többször is figyelmeztetjük őket, hogy törvényszegést követnek el, de vannak, akik ebből sem értenek. Mi nem akarjuk, hogy bárki is büntetésben részesüljön, de végső lépésként muszáj értesítenünk az erdőőrséget. Az öregek régen is tudták, hogy télen nem szabad legeltetni, és ezt be is tartották, most pedig törvény van erre, mégsem érdekel ez egyeseket” – így a szakember.

Károsítják a gazdákat

A földeken legelő nyáj nagy kárt okozhat a területalapú támogatásokért pályázó gazdáknak, akik emiatt önhibájukon kívül pénztől eshetnek el – magyarázta Mărmureanu-Bíró. A vadászok ellenzik is az állatok kihajtását, hiszen a kecskék és juhok rendszerint megeszik a fákról lehullott makkot és egyéb táplálékot, amit a vadak sínylenek meg. Egy másik probléma, hogy

az éhes pásztorkutyák megtámadják a nyulakat, őzeket.

„Sok esetben nem kapják el a vadakat, de már az is probléma, ha meghajtják azokat. Már most vannak olyan részek, ahol nem találni vadakat a kecskék vagy juhok legeltetése miatt” – közölte az igazgató.

Terjeszthetik a pestist

Sajnos olyan juhászok is vannak, akik a sertéspestis miatt bevezetett korlátozásokat is figyelmen kívül hagyják, vagyis Gyepes környékén is legeltetnek – magyarázta az egyesület vezetője. Egyrészt tudni kell, hogy a háziállatok patáikon vihetik tovább a kórt, akár a lakott területekre is, másrészt az őrzőkutyák lakmároznak az elpusztult állatokból, és így terjesztik a betegséget.

{A}

„Noha mi az elmúlt időszakban nem találtunk fertőzött vaddisznótetemeket a környéken, ez nem jelenti azt, hogy nincsenek. Tudni kell ugyanis, hogy az állatok a sűrűben rejtőznek el, amikor már nagyon megbetegedtek, és ott fognak elpusztulni. Mivel a fertőzött zónában – Gyepes nyolc kilométeres körzetében, szerk. megj. – hajtóvadászatot sem szabad rendezni, a vadőrök nehezebben bukkannak az elhullott állatokra, egy kutya viszont könnyedén kiszagolja azokat” – magyarázta a szakember.

A fertőzött zónában egyébként az elkövetkező két évben nem volna szabad kihajtani az állatokat, függetlenül attól, hogy az évnek milyen időszakában vagyunk. Legutóbb éppen a pestises terület biztonsági zónájában – amely a fertőzött térségtől számítva egy további 15 kilométeres sugarú kört tesz ki – kapott büntetést egy juhász. Noha utóbbi részen e hónap 15-e után megszüntették a sertéspestissel kapcsolatos korlátozásokat, a vadászati törvény továbbra is tiltja a legeltetést április 24-éig.