Ázsiai vendégmunkások ellen háborognak Ditróban

Gergely Imre 2020. január 27., 16:48

Kelet-ázsiai munkásokat alkalmazott egy gyergyóditrói pékség, a Facebookon elszabadultak az indulatok. Többen a vállalkozót, mások a munkavállalókat fenyegetik. A cég egyelőre kitart.

Fotó: Gergely Imre

Srí Lankáról származó két vendégmunkás kezdett el dolgozni a Gyergyóditróban működő péküzemben. A közösségi oldalakon egészen meredek kommenteket lehet olvasni ennek kapcsán.

Migránsok tömeges betelepedését, a közbiztonság leromlását vizionálják többen is, mások pedig már most elüldöznék a faluból az idegeneket.

Fotó: Gergely Imre

A Ditrói Pékség illetékesei nem hátrálnak meg: nem migránsokról, hanem általuk hívott képzett pékipari szakemberekről van szó – szögezték le.

A hozzászólók közül a legtöbben a vendégmunkás és a bevándoroló között egyenlőségjelet tesznek, szerintük a faluba érkező távol-keletiek miatt tönkremegy a közösség nyugalma.

Képernyőfotók: Migránsmentes Ditrót akarunk Facebook-csoport

Számos durva fenyegetés is megfogalmazódik az idegenekkel szemben, mint ahogy az őket foglalkoztató vállalkozóval szemben is.

Ez azért is meglepő, mert a községben alig van olyan család, amelyből valaki ne dolgozott volna maga is külföldön vendégmunkásként, vagy ne dolgozna éppen most is Németországban vagy más nyugat-európai országban.

Vendégmunkások, nem migránsok

A Ditrói Pékség éppen amiatt kénytelen külföldieket alkalmazni, mert itthonról nyugatra mentek azok, akiknek itt állást kínálnának. A szakképzett munkaerő hiányzik – válaszolták kérdésünkre a cég vezetői, Köllő Csaba és Köllő Katalin.

Egy nemzetközi munkaerő-közvetítő ügynökségen keresztül kerültek kapcsolatba a Srí Lanka-i pékekkel, akik hivatalos úton, kétéves munkaszerződést aláírva álltak munkába a ditrói üzemben.

Tíz napja dolgoznak, és ahogy előzetesen számítottak is erre a munkaadók: jól képzett és munkájukat kifogástalanul végző szakemberek.

Az nem igaz, hogy valakinek elveszik a munkáját. Két éve folyamatosan hirdetjük az állást itt a faluban és máshol is, és nem találtunk megfelelő embereket. Rendszeresen előfordul, hogy jelentkezik valaki, de mire beletanulna a szakmába, arra már fel is mond, és útnak indul külföldre

– mondták a pékség vezetői.

A közösségi oldalakon folyó vitához többen is hozzátették, hogy a cégek azért nem találnak helyben munkaerőt, mert az alkalmazottaikat nem fizetik meg rendesen. „1800 és 3000 lej között keresnek az alkalmazottaink, kategóriától függően. Ez itt a környéken igen jó fizetésnek mondható napi nyolc órai munkáért. Ilyen összeget kapnak a vendégmunkások is, a plusz számukra csak annyi, hogy szállásukat, élelmezésüket biztosítjuk” – reagált erre Köllő Csaba.

A két már itt dolgozó vendégmunkás az elsők, de még lesznek társaik is. Összesen hét ázsiai személlyel kötöttek szerződést. Még egy érkezik Srí Lankából, és jön még négy nepáli pék.

Fenyegetések, tüntetésszervezés

Köllő Csaba kijelentette, nem ijed meg a felháborodástól, hiszen nem követett el semmi törvénytelent, az alkalmazások teljesen hivatalosan történnek. Nem hátrál meg annak ellenére sem, hogy a Facebookon számos fenyegetés olvasható.

„Nem értem, az egészet: az évek alatt dolgozott itt nálam svájci, magyarországi vagy ukrán pékmester is, az ellen nem tüntetett senki. Most azzal van baj, hogy sötétebb a bőrük azoknak, akik itt készítik a kenyeret.

Hogy éreznék magukat azok, akik így háborognak, ha velük vagy családtagjaikkal történne ugyanez Németországban?

– vetette fel Köllő Csaba. Hozzátette, mindkét ázsiai alkalmazottja hívő katolikus.

{A}