Tiltakoznak a törvényszéki írnokok: csak a sürgősségi esetek tárgyalásán vesznek részt

Antal Erika 2020. január 27., 11:32

Ígéretükhöz híven beszüntetik a munkát hétfőtől a törvényszéki írnokok. Csak a sürgős esetek és a letartóztatottak tárgyalásán vesznek részt, a hallgatóságot pedig csak a tárgyalások megkezdése előtt 5 perccel engedik be a terembe. 

Kitartanak a törvényszéki írnokok. Jogaikat követelik a munkabeszüntetés révén Fotó: Haáz Vince

Kedden tovább folytatódik a tiltakozás: a törvényszéki írnokok ugyancsak a sürgős esetek és a letartóztatottak tárgyalásán vesznek részt, mindenfajta más munkát szüneteltetnek. A hallgatóság ezúttal is csak 5 perccel a tárgyalások előtt léphet a terembe.

Annak jegyében, hogy hogyan döntenek a törvényhozók, a törvényszéki írnokok szakszervezete eldönti, mit tesz a továbbiakban, hogyan folytatja tovább a tiltakozó akciót.

{A}

Mint beszámoltunk róla, a több mint hatezer tagot számláló törvényszéki alkalmazottak – írnokok, archiválók, dokumentaristák, statisztikusok, programozók – szakszervezete január 20-án nyílt levélben fordult a parlamenti képviselőkhöz, kormányhivatalnokokhoz, törvényhozókhoz, hét pontba szedve mindazt, amely miatt nem értenek egyet a törvénymódosítással, miszerint megvonnák tőlük a hivatali nyugdíjhoz való jogosultságot.

{K1}

A törvényszéki írnokok munkája nélkülözhetetlen a bíróságokon, törvényszékeken, tevékenységük nem merül ki a napi nyolc órában, folyamatos készenlétben kell lenniük, sőt a hétvégeken és hivatalos ünnepnapokon is dolgozniuk kell, ha a helyzet úgy hozza. „A bűnözők nem várják meg a reggel hét órát, vagy nincsenek tekintettel a vallási ünnepekre” – fogalmaznak a nyílt levél aláírói, hozzátéve, hogy lebénítják a teljes törvényszéki és bírósági tevékenységet, amennyiben nem kapnak jogorvoslatot problémáikra.