Tánczos Barna szerint Hargita megyének új vízióra van szüksége

Barabás Hajnal 2020. január 27., 11:08

Sejtelmes, ám a szavak mögött mégis érthető választ adott Sógor Csaba, az RMDSZ volt európai parlamenti képviselője kérdésünkre, miszerint vállalna-e közszerepet az elkövetkezőkben. Tánczos Barna szenátor viszont titkolózik.

Tánczos Barna Facebook-posztja akár Borbollyal szembeni hadüzenetként is felfogható? Archív Fotó: Veres Nándor

„Egyelőre nem érkezett felkérés sem az RMDSZ, sem más szervezet részéről arra, hogy a helyhatósági vagy a parlamenti választásokon induljak bármilyen tisztségért” – válaszolta kérdésünkre Sógor Csaba. Hozzátette,  bár voltak akik magánszemélyként támogatták volna a helyhatósági választásokon, de szövetségi szinten nem kapott még felkérést. „Amennyiben felkérnek arra, hogy induljak például parlamenti képviselőnek, akkor elgondolkodom rajta, hogy hol tudok hasznosabb lenni a közösség számára” – fogalmazott. Hozzátette, bízik abban, hogy még szükség van a munkatapasztalataira és a munkabírására.

Tánczos kontra Borboly?

Eközben Tánczos Barna csíki szenátor már lényegre törőbben fogalmazott közösségi oldalán, igaz, ő sem mondott konkrétumot azzal kapcsolatban, hogy megpályázná-e Hargita Megye Tanácsának elnöki székét. Ha úgy döntene, hogy igen, abban az esetben minden valószínűség szerint előválasztáson kell megmérettetnie magát a regnáló elnökkel, Borboly Csabával szemben, aki tudomásunk szerint vállalna újabb mandátumot.

Tánczos Barna Facebook-posztja akár Borbollyal szembeni hadüzenetként is felfogható,

hiszen többek között így fogalmaz: „igaz, hogy más típusú adminisztráció kell a megyének; igaz, hogy a »mindennel is foglalkozunk« mellett a megyei tanács elnöke elsősorban a megye és Székelyföld jövőképével kell foglalkozzon,

Hargita megyének új vízióra, új küldetésre, merész tervekre van szüksége; igaz, hogy olyan elnökre van szükség, aki több pénzt hoz a megyének, aki hozza és nem várja a leosztott vagy megpályázott pénzeket

Időközben sikerült telefonon elérnünk Tánczos Barna szenátort, aki azt mondta: mindenképp betartják a határidőket, így még van idő jelentkezni február 14-ig az RMDSZ-es előválasztásokra. „Most legfontosabb az, hogy készítsünk egy leltárt arról, hogy hogyan működik Hargita megye, és mi az ami nem működik. Megfelelő időben, megfelelő helyen majd elmondom azt is, hogy mi a döntés.”

{A}

Borboly Csaba megkeresésünkre kifejtette: „az én véleményem a közösségi médiában megjelent [Tánczos-féle] álláspont mentén, hogy hibát mindig lehet találni, jobban mindig lehet csinálni, mindig lehet nagyobb számot mondani. De nem hinném, hogy az emberek a vádaskodásra, vitára vágynak, arra kíváncsiak – kaptak eleget a bukaresti instabilitásból az elmúlt ki tudja hány évben. Az RMDSZ 30 éve egy szövetség: sokan sokfélék vagyunk benne, de hogy egymás torkának ugorjunk? Nem szabad példa legyen erre.”

A legutóbbi, 2016-os helyhatósági választáson még a megyei tanácsosok választották meg a testület elnökét, de a Viorica Dăncilă vezette kormány tavaly júniusi sürgősségi rendelete értelmében idén visszatérnek a tanácselnökök közvetlen megválasztására.