Az országban egyedülálló kiképzőközpont épülhet Szentegyházán

Fülöp-Székely Botond 2020. január 27., 12:48

Egyelőre csak néhány autóroncsot és régi tartályt sikerült beszerezni a Szentegyháza határába tervezett, önkéntes tűzoltókat kiképző központ kialakításához, de jelentős anyagi forrásokra is kapott ígéretet a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesülete. Tavasszal már gyakorolhatnak a helyszínen.

Tavasszal már többféle gyakorlatot is végezhetnek az önkéntesek Fotó: Erdély Bálint Előd

„Nagy szükség van Hargita megyében egy modern kiképzőközpontra, ahol az éles helyzeteket minél élethűbben lemásolva, ellenőrzött körülmények között képezhetjük gyakorlati és elméleti szempontból is az önkéntes tűzoltókat” – fejtette ki a Székelyhonnak Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesületének vezetője. Ezeket a képzéseket, amelyek egyébként nem csak kötelezők a tűzoltóknak, de saját testi épségük megőrzése érdekében is elengedhetetlenek, jelenleg maguk az egységek igyekeznek megszervezni, sokszor korlátozott felszerelések mellett.

Nem elég, ha csak fizikailag léteznek a tűzoltók, hiszen nekik a felszerelés és annak használatához a kellő tudás is szükséges, hogy jól és biztonságosan végezhessék munkájukat

– fogalmazott.

{A}

A szakmai egyesület adományként autóroncsokat, valamint régi tartályokat kapott, amelyeket már ki is vittek a majdani kiképzőközpont helyére, egy Szentegyháza határában lévő, tíz évre bérbe vett területre. Ezeket felhasználva már tavasszal megkezdhetik a gyakorlatozást. Persze hosszú távon

modern, Romániában egyedülállónak számító kiképzőközpontot szeretnének létrehozni, mozgatható és könnyen átrendezhető gyakorlóműhelyekkel, illetve pályákkal, amelyeket nemcsak az önkéntes, hanem a hivatásos tűzoltók is használhatnának.

A megvalósításhoz legalább 300 ezer euróra van szükségük, a projekt finanszírozásának támogatására ugyanakkor a magyar kormánytól és helyi intézményektől is kaptak ígéretet. A létesítmény helyszínéül egyébként azért választották az említett kisvárost, mert  viszonylag Hargita megye közepén található, így mindenkinek egyszerűbb megközelíteni.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Az egyesület tagjai nekünk is megmutatták a majdani kiképzőközpont helyét, és a helyszínen tapasztaltuk, hogy többen oda hordják az építkezésekből származó törmelékeket, valamint egyéb ipari hulladékot. Az egyik önkéntes tűzoltótól megtudtuk, számos figyelmeztető táblát kihelyeztek már az illegális szemetelés meggátolása érdekében, de „sokan nem értenek a szóból”, sőt az sem ritka, hogy a táblákat is összetörik. A tűzoltók ennek ellenére remélik, hogy mielőbb megszűnik ez a probléma.