Több tusnádfürdői utca korszerűsítése kezdődik meg idén

Kovács Attila 2020. január 27., 15:53

A város több övezetére kiterjedő felújítások kezdődnek tavasszal Tusnádfürdőn, amelyek befejeztével a gyalogos, kerékpáros és autós közlekedés is könnyebbé, egyszerűbbé válik.

Kerékpárutak épülnek, járdákat, parkolót korszerűsítenek Fotó: Gábos Albin

A fürdőváros tavaly nyert pályázati támogatást a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől infrastruktúra-fejlesztésre, ezáltal több utca korszerűsítésére lesz lehetőség. Az egyik ezek közül a főutcáról, az Olt utcáról leágazó, és a wellnessfürdőhöz, illetve a Csukás-tóhoz vezető Csukás utca. A város déli részén a szintén a főutcáról leágazó Malom utca, valamint abból nyíló Fenyők és Jókai Mór utcák felújítása szintén részei a projektnek. A munkálatok során ugyanakkor a Csukás, Fenyők és Jókai Mór utcákban járdákat is építenek. Nem marad ki az Olt utca sem,

a kisváros központi parkolóját is felújítják, akárcsak a főutca lépcsőit.

A korszerűsítés során az említett utcákban új közvilágítási hálózatot és utcai lámpákat szerelnek fel és helyeznek üzembe. Emellett a Csukás-tó mentén, illetve a főutca egy szakaszán kerékpárutat alakítanak ki.

Fotó: Gábos Albin

Mint kérdésünkre Albert Tibor tusnádfürdői polgármester elmondta, a közbeszerzési eljárás során a műszaki tervek elkészítésére és a kivitelezésre egy csomagban kértek ajánlatot, és a szerződéskötés után a tervezés folyamatban van. Erre két hónapot szántak, és ha elkészülnek, illetve beszerzik a szükséges szakhatósági engedélyeket, jóváhagyásokat, tavasszal már megjelennek a munkagépek is a városban, és elkezdik a felújítást.

A kivitelezésre nyolc hónapot ír elő a szerződés

– tudtuk meg a városvezetőtől. A beruházás költségvetése a finanszírozási szerződés szerint 10,9 millió lej, ebből közel 10,7 millió vissza nem térítendő támogatás, amelyet az Európai Unió és kisebb részben a kormány biztosít, a helyi önkormányzat önrésze 2 százalék, kevéssel több mint 200 ezer lej.

{A}

Jövőre kell befejezni

A felújítás 2,15 kilométer hosszú útszakaszt érint, a kerékpárút hossza 640 méter, korszerű járdák és gyalogutak 960 méteres szakaszon készülnek. Az új közvilágítási hálózat hosszúsága meghaladja a 4 kilométert. A finanszírozási szerződés szerint 2021 szeptemberéig mindennel végezni kell.