MASZÍN: ahol a színházi ügyes-bajos dolgok megvitatására lehetőség van

Kovács Eszter 2020. január 27., 10:06

A „gyermekbetegségekből” kinőve gördülékenyen zajló színházi fesztivált vezényelt le Székelyudvarhelyen a Magyar Színházi Szövetség. A mindössze három éve alakult szakmai szervezet az erdélyi közönség előtti bemutatkozáson túl színházszakmai képzések szervezését tűzte ki céljául.

Öt nap, tíz előadás és kísérőprogramok. Jövőre Temesváron tartják a színházi találkozót Fotó: Bartha Lóránd

Öt színház, tíz előadás – így hirdették a harmadik MASZÍN-t, amelynek ezúttal a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház adott otthon. Az ötnapos rendezvényen a Magyar Színházi Szövetség négy alapító színháza, illetve a nemrégiben csatlakozott Csíki Játékszín is részt vett. A fesztiválprogram sajátos a MASZÍN-en, hiszen nem válogatás alapján történik, hanem a tagszínházak mindenike aktuális repertoárjából mutat be egy-egy produkciót.

Vándorfesztivál ez, tehát nagyon jó fórum arra, hogy a helyi közösségek megismerhessék az erdélyi színházakat, de színházi workshopok is kísérik a programot

– magyarázta Balázs Attila, a MASZÍN elnöke, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház főigazgatója. Az évi egy fesztiválon kívül minden tagszínház saját fesztiváljába is beszáll a MASZÍN, tudtuk meg, legutóbb Nagyváradon a színházak műszaki személyzete találkozhatott, vehetett részt továbbképzésen. Ezeket a fórumokat, továbbképzőket szeretnék folytatni.

{A}

Merész álmok

A MASZÍN vezetősége ugyanakkor merész álmokat is dédelget: 2021-ben Bukarestben is rendeznének egy magyar színházi fesztivált.

A rendezvény létjogosultságát az igazolja, hogy a román fővárosban is népes magyar színházi közönség van, amely csak hébe-hóba jut hozzá magyar előadáshoz.

Az esemény előkészítése már zajlik, tudtuk meg Nagy Páltól, a Tomcsa Sándor Színház igazgatójától. 

Fotó: Bartha Lóránd

A szakmai szervezet legfőbb előnye azonban a tagszínházak közötti dinamikus információáramlás – ebben az alapító és a később csatlakozott tagok is egyetértenek. 

A MASZÍN tehát olyan platform, ahol a színházi élet mindennapi ügyes-bajos dolgainak megtárgyalására is van lehetőség.

A következő MAFESZT-nek jövő ilyenkor Temesvár ad majd otthont, 2021-ben ugyanis a Béga-parti város lesz Európa kulturális fővárosa.

Újabb fesztivál a tarsolyban

A MASZÍN ugyanakkor a továbbiakban felvállalja az IFESZT szervezését is (Interetnikai Színházi Fesztivál vándorrendezvényt), legutóbb tavaly ősszel épp Székelyudvarhely volt a házigazdája, idei kiadása pedig Nagybányán lesz. Hosszas tárgyalási folyamat vége ez az esemény szervezőjével, illetve főfinanszírozójával, az Etnikumközi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársággal, árulta el Bessenyei Gedő István, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művészeti vezetője.