Nem kapott pénzt, aki visszautalta a tavalyi támogatást Bukarestnek

Bíró Blanka 2020. január 26., 19:44

Közel harmincmillió lejt osztott szét községeknek programokra legutóbbi tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa. Lemhény és Bölön községeknek azonban nem juttatnak pénzt, mert a tavalyi összeget, amit a községi utak karbantartására, korszerűsítésére kaptak, nem használták fel, sőt visszautalták Bukarestnek.

Nem volt apelláta. Aki visszautalta Bukarestnek a támogatást, az most hiába nyújtotta a markát a Kovászna megyei önkormányzatnál. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

„A községvezetőknek nem esett jól az idei döntés, ám tavaly nem végezték el a pénzügyi feladatot, a célirányos összegeket nem költötték el.

A megmaradt pénzt visszaadhatták volna a megyei tanácsnak, és fel tudtuk volna használni a hóeltakarításra, ehelyett visszautalták Bukarestbe

– részletezte a döntés hátterét Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

{A}

A becsült jövedelemadóból a megyei tanács 6 százalékot oszthat szét a településeknek és programokra, ez az idén 27,3 millió lejes keretet jelent.

A vidéki önkormányzatok ezt a pénzt a helyi fejlesztésekre fordíthatják, figyelembe vették az elkészült fejlesztési terveket, és azt, hogy a projektekhez önrészt tudjanak biztosítani. Az egyeztetéseket követően úgy osztották el az összeget, hogy idén minden háromszéki község több pénzből gazdálkodik mint a tavaly – szögezte le Tamás Sándor.

Réty és Málnás, sokkal kevesebbet kapott az országos költségvetésből, mint az előző évben, az összegek szétosztásnál ezt is figyelembe vették.