Nagy célok: évi egymillió turista Háromszékre

Bíró Blanka 2020. január 26., 15:37

A cél az, hogy tízen éven belül évi egymillió turista érkezzen Háromszékre, és 4-5 vendégéjszakát töltsenek el a térségben – fogalmazta meg Grüman Róbert Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Százezer helyett egymillió turista Háromszéken? Kovászna Megye Tanácsának alelnöke szerint ez is meglehet. Képünk illusztráció Fotó: Kocsis B. János

Felidézte: a megyei önkormányzat öt évvel ezelőtt kezdte el az intenzív turizmus-fejlesztést, megerősítették a turisztikai egyesületüket, és bár Kovászna az ország legkisebb megyéje a költségvetésükből országosan a legnagyobb összeget fordítják az idegenforgalom fellendítésére.

Az elmúlt években elkészült Kovászna megye turisztikai márkája „Háromszék, a kúriák földje”, turisztikai telefonos applikációt működtetnek, jelen vannak a világhálón, még a TikTok videómegosztón is népszerűsítik a megyét, ugyanakkor kialakult a turisztikai irodák megyei hálózata.

Rendezvényeik, mit például a Kürtőskalács fesztivál vagy a Székely Vágta, több tízezer vendéget vonzanak a megyébe. Grüman Róbert szerint az önkormányzat próbál az ágazat katalizátora lenni, a kommunikáció, az odafigyelés hatására

egyre több vállalkozó fekteti a megtermelt nyereséget a turizmusba, így új szállodák, panziók, rendezvénytermek épültek.

{A}

Jelenleg a statisztikai adatok szerint, évi 5-10 százalékos a növekedés az érkező turisták számának tekintetében, de Grüman szerint, ha kiépül az infrastruktúra – befejezik a dél-erdélyi autópályát, amelyből már csak 10 kilométer hiányzik, megnyílik a brassói nemzetközi repülőtér – akár meg is kétszereződhet a Kovászna megyébe érkező vendégek száma. 

Egyébként éppen a dél-erdélyi autópálya hatására átalakul a nyugatról érkező turisták útvonala, egyre gyakoribb, hogy Budapestről Csíkszeredába is ebből az irányból, vagyis Sepsiszentgyörgy érintésével jutnak el. Kovászna megye arra kell felkészüljön, hogy a turisták Kökösnél lépnek be Székelyföldre, oda kell figyelni, hiszen

még mindig van a megyében olyan községközpont, ahol nincs szálláshely.

Az alelnök rámutatott, az évi egymillió turista lehet hogy jelenleg elérhetetlennek tűnik, de szerinte nagy célokat kell megfogalmazni.

Kovászna Megye Tanácsa az országban elsőként a Zöld Chartaját is kidolgozza az akadémiai szférával közösen, ebben nemcsak a környezettudatos magatartás alapelveit fektetik le, de arra is törekednek, hogy a rendezvények minél „zöldebbek” legyenek. Az adatok szerint Kovászna megyébe 2018-ban 118 724 vendég érkezett, egy év alatt ezen a téren a megye 10,51 százalékos növekedést produkált.