Nem térhet vissza a városházára Marosvásárhely leváltott alpolgármestere

Simon Virág 2020. január 26., 12:55

Előrehozott időpontban tárgyaltak Makkai Gergely volt marosvásárhelyi alpolgármester fellebbezését a Marosvásárhelyi fellebbviteli bíróságon, és elutasították azt. Ezzel a leváltott alpolgármester ügye még nem zárult le véglegesen.

Makkai Gergely. Nem adtak helyet a fellebbezésének. Archív Fotó: Haáz Vince

Makkai Gergely volt marosvásárhelyi alpolgármester két keresetet nyújtott be a Maros Megyei Törvényszékre, egyrészt

kérte, hogy semmisítsék meg a lemondatásáról szóló helyi tanácsi határozatot, másrészt azt szerette volna, hogy amíg ez a döntés megszületik, addig függesszék fel a határozatot.

{A}

Ez utóbbit tárgyalta első körben a bíróság még tavaly december elején és elutasította azt. Makkai Gergely fellebbezett a döntés ellen. A fellebbviteli bíróság eredetileg február elejére tűzte ki ennek az ügynek a tárgyalását, de végül előrehozta a hét végére, és ekkor döntés is született: megalapozatlannak tartották a fellebbezését. Ez a döntés végleges és azt jelenti, hogy

Makki Gergely egyelőre nem térhet vissza alpolgármesterként a marosvásárhelyi városházára.

Ha fellebbezését elfogadták volna, akkor ideiglenesen visszatérhetett volna a hivatalba, visszakapta volna aláírási jogát és fizetését is.

A másik ügyben, a lemondatásáról szóló határozat megsemmisítésében, még nem született döntés, az első tárgyalás január 29-én lesz.

Mint korában beszámoltunk róla, a törvényszéki írnokok január 27-től általános sztrájkot helyeztek kilátásba és ha  a szakszervezetük más döntést nem hoz, akkor a törvényszékeken, bíróságokon csak a legsürgősebb ügyeket fogják tárgyalni, a folyó ügyeket tolni fogják.