Veszélyes a befagyott folyó jegén korcsolyázni

Antal Erika 2020. január 26., 12:32

A befagyott Marost kihasználva sokan korcsolyáznak, illetve ATV-vel, motorbiciklivel is ráhajtanak a jégre, sőt még olyan bátrak is akadnak, akik személygépkocsival raliznak a tükörsima felületen. Annak ellenére, hogy vastagnak tűnik, mégsem biztonságos a jég – figyelmeztetnek a szakemberek.

Fotó: Gálna Zoltán

A Maros medencéjében, Hargita megyétől Maros megyén át egészen Aradig változó a folyó jégrétegének vastagsága, annak függvényében, hogy melyik szakaszon mekkora a vízhozam, vagy milyen sebességű, illetve az is befolyásoló tényező, hogy napközben mennyire melegszik fel a hőmérséklet. Az Országos Vízügyi Igazgatóság szakemberei nem tiltják az embereknek, hogy korcsolyázzanak a Maros befagyott jegén, de figyelmeztetnek, hogy ez életveszélyes is lehet.

{A}

Călin Fokt, az intézmény Maros megyei kirendeltségének szóvivője érdeklődésünkre elmondta:

sem a nyári fürdést, sem a téli korcsolyázást nem korlátozzák, de fontosnak tartják elmondani, milyen kockázatokkal jár a folyó bármilyen évszakban történő használata.

Fotó: Gálna Zoltán

„Nyáron sehol nincsen strandrész kialakítva a folyó mentén, nincsenek vízimentők, korlátok, hogy meddig szabad bemenni. Hasonlóképpen, télen sincs kijelölve, hogy hol szabad korcsolyázni, meddig szabad a jégen kockázatmentesen sportolni, vagy csupán sétálgatni. Nem tisztünk ezt megtiltani, mindenki saját felelősségének tudatában fürödhet, vagy korcsolyázhat, hiszen jogában áll használni a folyót” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy sokszor lát a Maros marosvásárhelyi szakaszánál, a régi gát felett motorbiciklizőket, vagy négykerekűvel jégre hajtókat, akikre ráadásul nagyon sokan kíváncsiak, akik ugyancsak a befagyott folyómederben csodálják őket.

Nincs lehetőségünk, hogy ötméterenként mérjük a jég vastagságát, holott az öt-, vagy akár két-három méterenként is változó lehet

– hívta fel a figyelmet Fokt, aki elmondta az éjjeli mínusz fokokkal szemben a nappali felmelegedés is változtathat a jég minőségén.

Fotó: Gálna Zoltán

A szóvivő elmondta, a Zetelaki víztározó jegén is sokan korcsolyáznak, illetve különböző sportvetélkedőket szerveznek, de azt sem tartja biztonságosnak. „Ma már nagyon sok műjégpályát működtetnek a városokban, falvakban, azt javasolom, inkább azokat használják a téli sportok kedvelői” – figyelmeztetett a vízügyi szakember.