Nyomógombos jelzőlámpa az átkelés biztonságosabbá tételéért

Simon Virág 2020. január 25., 12:45

Nyomógombos jelzőlámpát szereltek fel Marosvásárhelyen, a volt Kossuth utcában, a lakosság-nyilvántartó hivatal épülete elé. Azt várják el tőle, hogy biztonságosabbá váljon a közlekedés az érintett városrészen.

Az átjáró eddig is itt volt, most szereltek jelzőlámpát is Fotó: Haáz Vince

A polgármesteri hivatal illetékesei szerint erre azért volt szükség, mert a három fontos hivatalt: az útlevélosztályt, a gépjárműbejegyzési osztályt és a lakosság-nyilvántartó hivatal is ugyanabban az épületben működik, mi több a gépjárművezetői igazolvány megszerzéséhez szükséges elméleti vizsgára jelentkező személyeket is itt fogadják, ezért az épületet naponta több százan keresik fel.

{A}

A nyomógombos jelzőlámpa felszerelése ügyében  a városháza egyeztetett a közlekedésügyi rendőrséggel és beleegyezésükkel rendelték el a jelzőlámpa felszerelését, mivel eddig azon az útszakaszon nem volt jelzőlámpa.

Az új rendszer szerint a gyalogosoknak, ha át akarnak kelni az úton, meg kell nyomniuk a sárga gombot, és meg kell várniuk, hogy zöldre váltson az átjáró lámpája. A városban több helyszínen van ilyen átkelő, nem messze a volt Kossuth utcától, a Panovban is.

Pár napig helyi rendőr felügyeli a forgalmat Fotó: Haáz Vince

Az általunk megkérdezett taxisofőr szerint a nyomógombos átkelő hasznos lesz, hiszen eddig a gyalogosok, különösen a délelőtti órákban, amikor siettek a hivatalhoz, szinte egymást követve léptek le az útra.

Most egy ideig óvatosan kell közlekedni ott, hiszen gépkocsivezetők és gyalogosok is meg kell, hogy szokják, hogy jelzőlámpa van és annak utasításait be kell tartani.

Nekünk, gépkocsivezetőknek mindenképp hasznunkra válik, biztonságosabban lehet közlekedni azon a szakaszon. A gyalogosok is biztonságosabban kelhetnek át az átjárón”

– fejtette ki a taxisofőr.