Gyergyószentmiklóson is megünnepelték az RMDSZ 30 éves születésnapját

Barabás Orsolya 2020. január 24., 21:33

Gyergyószentmiklóson, a művelődési központ színháztermében ünnepelték meg az RMDSZ fennállásának 30. születésnapját pénteken este. A kultúrműsorral egybekötött eseményen jelen volt többek között Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is.

Fotó: Keresztes Zoltán

„Minden kornak megvoltak a kihívásai és a konfliktusai, a közösség azonban megtalálta a válaszokat, megtalálta a vezetőket is, akikkel túl tudta élni a nehéz éveket, gyarapodni tudott a könnyebb napokon” – emelte ki ünnepi beszédében Barti Tihamér. A Gyergyó területi RMDSZ elnöke kihangsúlyozta:

Gyergyóban nem áltathatják magukat, mert szerintük minden oldalról megjelennek majd azok, akik az egységet megbontanák.

Fotó: Keresztes Zoltán

„Egy ilyen megmérettetésben nekünk olyan jelöltekkel kell részt vennünk, akik a tapasztalat mellett a frissességet is kínálni tudják, mert szerintem kulcsszó lesz az idén a változás és a változtatás” – mondta.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kihangsúlyozta, hogy 30 évvel ezelőtt a semmiből kellett építkezni, téglát téglára téve. Nem titkolta:

a három évtized alatt sokszor megtorpantak, sokszor elbotlasztották őket, de képesek voltak a szolidaritásra, a szövetségkötésre, a hibák kijavítására.

Éppen ezért áll ez a közösség ma is a lábán annak tudatában, hogy van és lesz tennivaló – mondta Kelemen.

Fotó: Keresztes Zoltán

Borboly Csaba, az RMDSZ Csík területi elnöke az RMDSZ-t egy professzionális, intézményesült érdekképviseletként, a FIDESZ-KDNP mellett a Kárpát-medence legerősebb szervezeteként jellemezte. „Az irány jó. Hiszek az erős területi szervezetekben, a szolidaritásban” – mondta.

Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke kijelentette: „Erős az RMDSZ, erős volt az 1990-es években, és erős most is.

Fotó: Keresztes Zoltán

Ez az RMDSZ, ez a szövetség az egyetlen olyan eszköz, ami garantálni tudja azt, amiért 30 évvel ezelőtt harcoltak, és ami mellett akkor letették a voksukat, hogy ennek a közösségnek politikai eszközökkel kell megoldani a sorsát

– fejtette ki.

Fotó: Keresztes Zoltán

Az ünnepi beszédeket követően díjakat adtak át a gyergyói egykori és mai helyi és területi RMDSZ-elnököknek, Kelemen Hunor pedig egy emlékplakettet nyújtott át Barti Tihamérnak, amely a szövetség 30 éves fennállásának emlékére készült.

Fotó: Keresztes Zoltán

Jövő héten döntenek

Barti Tihamér, a Gyergyó Területi RMDSZ elnöke az ünnepség előtt érdeklődésünkre elárulta, hogy jövő hét közepén döntenek arról, Gyergyószentmiklóson hogyan készülnek a helyhatósági választásokra, lesz-e esetleg előválasztás.

{A}