Táblamázolással ünnepelt kis egyesülés

Gergely Imre 2020. január 24., 14:40

Lila festékszóróval fújták le ismeretlenek Gyergyószentmiklós keleti kijáratánál és a Gyilkostó üdülőtelepen is a településjelző tábla magyar feliratát péntekre virradóra. A gyergyószentmiklósi polgármester feljelentést tesz.

Fotó: Gergely Imre

A rongálás péntekre virradóra, azaz a Moldva és Havasalföld egyesülésének évfordulóján történhetett. Az első, erről készült fotók a hivatalos munkaszüneti napon, a délelőtt folyamán kerültek ki a közösségi médiába, és keltettek nagy felháborodást.

{A}

A táblarongálás helyszíne Gyergyószentmiklóstól 5 kilométernyire található, azaz nem a lakóházak közelében. Így a városháza által tavaly felszerelt kamerák sem láthatták, hiszen ezeket ott helyezték el ahol, az országút az első házakhoz ér. A gyilkostói településjelzőnél sincs még térfigyelő kamera. Emiatt

nincs olyan felvétel, amely segítségével az elkövetőket azonosítani lehetne.

Fotó: Gergely Imre

Amint Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármester érdeklődésünkre elmondta, feljelentést tesznek a rendőrségen az ügyben. Hozzátette, elszomorító a tény, hogy valakik ilyen módon akarnak feszültséget szítani az itt élő nemzetiségek között. Főleg idén, amely egyébként sem lesz egy nyugodt év a román-magyar kapcsolatok tekintetében a százéves trianoni évforduló miatt – fogalmazott.

A táblamázolásról az országos útügyi társaság illetékesei is értesítést kaptak, amint megtudtuk, kora délután elindultak a helyszínre, hogy a táblákat megtisztítsák.

A festéket a helyi városgazdálkodási vállalat munkatársai a feljelentés és a helyszínelés után sikeresen eltávolították.
Egyébként idén nem ez az első ilyen eset. Mint korábban beszámoltunk róla, január elején több helységnévtáblán is fekete festékszóróval fújták le a magyar feliratot Udvarhelyszéken.

{K1}