Doppinggyanú a brassói hokicsapatnál, egy játékost eltiltottak

Dobos László 2020. január 24., 12:41

Alexandru Hălăucă, a Román Jégkorong-szövetség (FRHG) elnöke azt nyilatkozta, hogy a Brassói Corona jégkorongegyüttese is érintett a Cenk alatti városban novemberben kirobban doppinggyanúban. A hokicsapat egyik játékosát, Bors Hubát eltiltották.

Bors Huba kevés mérkőzésen játszott Fotó: Gábos Albin

A román hokiszövetség elnöke, Alexandru Hălăucă az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a Brassói Corona hokicsapata elleni kivizsgálás folyamatban van, ezt az Országos Doppingellenes Ügynökség (ANAD, Agenţia Naţională Anti-Doping) végzi.

{A}

Hălăucă kifejtette, a Corona egyik játékosának, a 26 éves Bors Hubának a játékjogát felfüggesztették. Hozzátette, Bors eltiltásáról az ANAD értesítette a szakszövetséget, de nem jelezték, hogy mennyi időre van felfüggesztve a játékjoga.

A doppingbotrány egyik kulcsfigurája Emilian Mățău, a Brassói Corona orvosa, aki egyben a román jégkorong-válogatott csapatorvosa is.

A szövetség vezetője szerint nagy érvágás lenne a román jégkorongsportnak, ha a brassói hokicsapatot kizárnák a bajnokságból. A gyanú szerint Bors Huba is részt vett egy intravénás lézerkezelésen.

Alexandru Hălăucă, a Román Jégkorong-szövetség elnöke Fotó: Agerpres

A sérülésekből, kimerültségből való felépülést elősegítő kezelést azonban tiltja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályzata. Hălăucă azt is elmondta, hogy szóba állt a Brassói Coronánál játszó válogatott hokisokkal, és Borson kívül

mindenki tagadta, hogy részt vett volna intravénás lézerkezelésen.

A Brassói Corona női kézilabdacsapatánál novemberben derült ki, hogy a csapat tagjai intravénás lézeres kezelésen vettek részt. A Román Doppingellenes Ügynökség (ANAD) vizsgálatai nyomán több – köztük válogatott – játékost eltiltottak, a kézilabdacsapatot kizárták az EHF Kupából, a román bajnokságban pedig visszasorolták a másodosztályba.

A Brassói Corona női kézilabdacsapatát visszasorolták a másodosztályba Fotó: Facebook

Cristian Balaj, az ANAD elnöke egy bukaresti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Brassói Corona jégkorongcsapatának orvosát, Emilian Mățău várják meghallgatásra. A hokicsapat esetében addig nem hozhatnak döntést, amíg őt is ki nem hallgatják.

„Igyekszünk a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek elmagyarázni, hogy a sportolókat kötelezték a kezelésre, de a WADA szabályzata egyértelműen leírja, hogy

a sportoló tudatában kell legyen, hogy mit cselekszik. Jelen esetben ez négyéves eltiltást jelenthet

– mondta Balaj.