Lőrincz Mártonra emlékeznek Korondon

Zátyi Tibor 2020. január 24., 14:15

Huszadik alkalommal rendezik meg Korondon a hagyományos Lőrincz Márton Emlékversenyt. A korábbi olimpiai bajnok nevét viselő sportcsarnokba közel húsz birkózócsapat több mint kétszáz versenyzőjét várják szombaton reggel nyolc órára.

Egymásnak feszülnek a fiatalok Fotó: Erdély Bálint Előd

A megmérettetésen gyerek és serdülő korosztályban fognak szőnyegre lépni a birkózók. Idén is négy ország lesz képviselve, a romániai és magyarországi együttesek mellett Ukrajnából és Szlovákiából is jönnek csapatok. A verseny technikai igazgatója Balázs Imre lesz. A szervezők minden sportkedvelőt szeretettel várnak.

{A}

Az olimpiai aranyérmes birkózóról

Lőrincz Márton Korondon született 1911. október 23-án. Édesapja Lőrincz Molnár Mózes, édesanyja Vajda Ferenc Anna. Elemi iskoláit Korondon végezte, majd Székelyudvarhelyre került asztalosinasnak, itt került kapcsolatba a sporttal. Magyarországra menekült, ahol a Magyar Atlétikai Club birkózója lett, és mindkét fogásnemben versenyzett.

Tíz alkalommal volt a magyar birkózóválogatott tagja. Kötöttfogásban (1934) és szabadfogásban (1935) is szerzett magyar bajnoki címet. Szabadfogásban Európa-bajnok (1934) és ezüstérmes is volt, legnagyobb sikerét mégis az akkor kevésbé eredményes kötöttfogásban érte el: Berlinben olimpiát nyert (1936).

A második világháborút követően kivándorolt Dél-Amerikába, Argentínában, San Carlos de Bariloche városában halt meg 1969. november 26-án – írja Balázs Árpád Székelyek, birkózók, erős emberek című könyvében.