Játékos formában tanulhatnak a diákok a honfoglalásról, őseink magas színvonalú művészetéről, életmódjáról

Barabás Hajnal 2020. január 23., 15:53

Játékos formában ismerkedhetnek meg az iskolások a Csíki Székely Múzeum Elit Alakulat 2.0 című kiállításának anyagával múzeumpedagógiai foglalkozások révén február 3. és április 3. között. A múzeum várja az érdeklődő iskolák, osztályok előzetes bejelentkezését.

A kiállított jurtában is lesznek érdekes foglalkozások a diákoknak Fotó: Gábos Albin

A Csíki Székely Múzeum helyi kézművesekkel partnerségben szervez múzeumpedagógiai foglalkozásokat iskolásoknak február 3. és április 3. között az Elit Alakulat 2.0 című kiállításhoz kapcsolódóan. Mint Gyarmati Zsolt múzeumigazgató mondta,

az a céljuk, hogy a különböző korosztályú diákokat bevonjanak a kiállítás világába, és játékos, a gyermekek figyelmét lekötő és kézügyességét erősítő tevékenységekkel ismertessék meg a honfoglalás kori korszakot, a honfoglaló őseink magas színvonalú díszítő művészetét, életmódját.

Ennek érdekében partnerséget kötöttek Antal Eszter, Antal Imola, valamint Kovács Túri Emese helyi kézművesekkel, akiknek segítségével biztosítják a különböző szórakoztató foglalkozásokat az iskolásoknak.

Fotó: Gábos Albin

Különböző feladatok különböző korosztályoknak

Kosza Bereczki Judith projektfelelős, a múzeum régésze a program részleteit ismertette. Az egy hónapos időszak alatt, minden kedden és szerdán 9, valamint 11 órai kezdettel szervezik meg a foglalkozásokat az előre bejelentkező osztályok számára. Az érdeklődő tanárok előzetesen a Csíki Székely Múzeum honlapján megadott elérhetőségeken jelezhetik részvételi szándékukat, továbbá érdeklődhetnek a 0266-372 024-es, valamint a 0753-073 531-es telefonszámokon. A projektfelelős hozzátette, a különböző korosztályoknak különböző tematikus feladatokkal készülnek, amelyek közül a vezető tanárok választhatnak. A foglalkozások minden csoport számára a kiállítás megtekintésével kezdődnek, úgy, hogy közben meg kell oldaniuk a különböző feladatlapokban szereplő kihívásokat. A múzeumpedagógiára belépés 10 lej fejenként, ez tartalmazza a belépőt és a foglalkozás díját.

Fotó: Gábos Albin

Két téma az 1–4. osztályosoknak

Az 1–4. osztályosok két téma közül választhatnak, mindkettő mondákra alapoz, amely által könnyebben befogadható a kiállítás a kisebbek számára:

  • az első téma a Csodaszarvas bábjáték, amelyen a kézművesekkel elkészítik a monda szereplőit vászonból, papírból, gyékényből és segítségükkel eljátsszák a történeteket;
  • a második téma már három mondát vesz alapul, A csodaszarvas, A vérszerződés és A Fehérló mondákat. Ezekből a különböző jeleneteket a beöltöztetett gyermekek szoborjátékkal játsszák el.
Három választási lehetőség 5–8. osztályosoknak

Az 5–8. osztályosoknak három témával készülnek. Az első a Húskaland címet viseli, amelyen azt mutatják be egy óriástérképen, hogy az őseink hogyan jutottak a Kárpát-medencébe. Erről animáció is készül stop motion”-technikával. A második téma a honfoglalás kori életmódról és hitvilág ismertetéséről szól. A harmadik foglalkozás a régészeti labor címet kapta, amelyen a diákok mint régész kutatók próbálhatják ki magukat, miközben megismerkednek a kiállítás anyagával.

Fotó: Gábos Albin

A középiskolásoknak is hasznos

A középiskolások is két téma közül választhatnak. Az első a honfoglalás kori mesterségekkel való ismerkedés. Kipróbálhatják például a nemezelést és a bőrkarkötő-készítést. Ugyanakkor másodikként lehet választani a régészeti labor tematikát.