Nő a fertőtlenítő szakcégekkel szembeni szigor, miután több tömeges rosszullét is történt az utóbbi időben

Széchely István 2020. január 23., 12:03

Riasztóan megnőtt az utóbbi időben a fertőtlenítéseket, rovarirtásokat követő iskolai rosszullétek száma, részben ezért is hívta közös videokonferenciára a megyei tanfelügyelőket az oktatási miniszter és az egészségügyi szaktárca vezetője szerdán. Hargita megyében nem történt hasonló eset.

Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

Légzési panaszokkal került kórházba tizennyolc diák kedden, miután egy fertőtlenítést követően sokan rosszullétre panaszkodtak a bukaresti tanintézetben. Az ügyben szerdán gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt indult kivizsgálás, és három napra felfüggesztették az oktatást az iskolában.

Tíz napja egy aradi iskolában kellett elrendelni az oktatás szüneteltetését egy hétre, miután több tíz diák került kórházba egy rovarirtást követően. A tanítást hétfőn kezdték újra, ám ekkor újabb tizenegy diák lett rosszul és szorult orvosi ellátásra. Nem tanintézetben ugyan, de Temesváron is volt egy hasonló, ám súlyosabb eset novemberben: ott egy teljes tömbházat kellett evakuálni, miután egy rágcsáló- és rovarirtást követően egy család több tagja is meghalt a feketepiacról származó szer miatt.

{A}

Szerdán videokonferenciára hívta a megyei tanfelügyelőket Monica Cristina Anisie oktatási, illetve Victor Sebastian Costache egészségügyi miniszter. Az eligazítás egyik apropója az volt, hogy az ország több tanintézetében is regisztráltak influenzás megbetegedéseket, de az ilyen eseteket követő fertőtlenítések elvégzésének módjára is kitértek a tárcavezetők.

Erre vonatkozóan fognak küldeni egy utasítást, és ezt az iskolák is megkapják, le lesz írva benne, mit hogyan kell csinálni. Úgy tudom, országos szinten a procedúrán is változtattak, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő

– tájékoztatott Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő, megemlítve „a bukaresti, illetve aradi tragikus eseteket”, ahol a fertőtlenítés, rovarirtás okozta az iskolai rosszulléteket. A videokonferencián úgy értesült, hogy ezen szakcégek engedélyeztetését is szigorítják, és

ezentúl az egészségügyi igazgatóságtól is ki kell váltaniuk a működési jóváhagyást, nem csak az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóságtól.

Továbbá elmondta, a videokonferencián az oktatási miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy közvetlenül a fertőtlenítések után nem szabad elkezdeni az oktatást, be kell tartani az előírt szünetet. Kihangsúlyozta ugyanakkor, hogy ott, ahol rosszullétek történtek, a szakcégek hibáztak, nem az iskolák, illetve kérdésünkre azt is elmondta, hogy

a Hargita megyei iskolákban hasonló eset nem történt.

Ezt Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője is megerősítette a Székelyhonnak, és felidézett egy 2018 tavaszán történt esetet, amikor a csíkszeredai hajléktalanszállón két férfit találtak holtan. Mivel az azt megelőző napon fertőtlenítést végeztek a szállón, felmerült a gyanúja, hogy a két férfi halálát mérgezés okozhatta, de ezt végül nem sikerült egyértelműen kideríteni – idézte fel az ügyet a megyei népegészségügyi igazgatóság vezetője.

{K1}

Tar Gyöngyi arról is beszámolt, hogy a temesvári haláleseteket követően a megye összes rovarirtást végző szakcégét leellenőrizték az egészségügyi igazgatóság, az állategészségügyi hatóság, valamint a rendőrség munkatársai. Az általa vezetett intézmény az emberi környezetben végzett szerhasználat okán vett részt az akcióban, az állategészségügyi hatóság azért, mert a szakcégek engedélyezésében ők az illetékesek, a rendőrség pedig azért, mert a nem engedélyezett szerek használata bűncselekménynek minősül.

Súlyos szabálytalanságokat nem tapasztaltak a szakcégeknél, figyelmeztetés alkalmazására is csak néhány esetben volt szükség

– számolt be az eredményről Tar Gyöngyi.

A keddi, bukaresti eset kapcsán viszont azt is elmondta, szerinte nagyon alaposan ki kellene vizsgálni, minden hipotézist számba véve, ugyanis a hírek szerint a fertőtlenítést este végezték, majd másnap a szellőztetés után a délelőtti diákváltás végigülte a tanórákat, és csak a délutáni diákváltás panaszkodott rosszullétre, ami mindenképp fura.