Régi legendák és történetek nyomában a farkaslakiak

Fülöp-Székely Botond 2020. január 25., 20:07

Az egykori Péterfalva, a farkaslakiak származási helyének beazonosítható részeit teszik megközelíthetővé kalákában dolgozva a helyiek. Meg szeretnék jelölni az egykori faluközpontot, ugyanakkor a Nagy Ferentz likjának helyszínét, ahol az egykori település utolsó lakója élt. A cél a turizmus megerősítése.

Turisztikai célt is szolgál az utak járhatóvá tétele Fotó: Erdély Bálint Előd

Már három-négy éve tervezik, hogy megközelíthetővé tegyék a farkaslakiak származási helyének számító egykori Péterfalva beazonosítható részeit a Gordon-hegyen, ám a lelkesedés most vált cselekvéssé – fejtette ki a Székelyhonnak Kovács Lehel polgármester. Mint mondta, régi leírásokból, az idősek elbeszéléseiből gyűjtöttek információt a projekt megvalósításához, és

a héten el is kezdték a bokrokkal benőtt régi utak megtakarítását.

Bonda János egykori farkaslaki jegyző egyedinek számító, rímekbe foglalt településleírása Pesty Frigyes történész, országgyűlési képviselő 1864–1865-ös kötetében jelent meg, amelyből számtalan érdekesség derül ki. Más leírások mellett ez volt az egyik fő forrása a jelenlegi kezdeményezésnek. A jegyző leírja, hogy hol volt Péterfalva a maga tizenhat háztartásával. Megfogalmazása szerint

a lakók azért költöztek be a Gordon-hegyről a völgybe, mert ott volt a malom, ahová rendszeresen le kellett járniuk, és egy ilyen alkalommal a farkasok megették egy helyi ember lovát.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A hasonló baleseteket akarták elkerülni. Péterfalva utolsó lakója Nagy Ferentz volt, aki egy földbe vájt lyukban lakott, és nem volt hajlandó elköltözni családjához Farkaslakára, mivel aranyat keresett. Végül fiai ijesztették el onnan, amikor sárkánynak öltözve kergették ki otthonából. Az otthonának ezért Sárkány-lik, az aranybányának pedig Nagy Ferentz likja lett a neve. Ezek a helyszínek ma is léteznek, jelenleg teszik megközelíthetővé a kirándulók számára a helyiek, akik mindemellett Péterfalva egykori központját is megjelölik.

{A}

A munkálatok célja egyebek mellett a Sárkány-lik legendájának és Nagy Ferentz emlékének felelevenítése, a farkaslakiak származási helyének megőrzése – magyarázta Kovács Lehel. Rámutatott, egy padokkal, asztalokkal ellátott pihenőhelyet szeretnének létrehozni a kirándulók számára Ferentz likjánál, ahol Bonda rímes leírását is kifüggesztenék.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A projekt ugyanakkor turisztikai szempontból is fontos, hiszen az utak megtakarítása által összekötik a Jézus-kilátó felé vezető kálváriát a 2005-ös árvíz után fohászként kifaragtatott Mária-szobor helyszínével.

Célunk, hogy egynapos kikapcsolódási lehetőséget teremtsünk az egyre több turistának, akik vidékünkre látogatnak

– fogalmazott lelkesen a polgármester. Hangsúlyozta, a terep megtakarítása közmunkával történik, amelyből a hivatal munkatársai mellett a panziótulajdonosok is részt vállalnak.