A szárhegyi bőgőtemetés hagyományát is bemutatják a megyei farsangbúcsúztatón

Gergely Imre 2020. január 22., 17:40

Egy hónap múlva, február 22-én zajlik majd a Hargita Megyei Farsangbúcsúztató. A nagy hagyománnyal rendelkező, immár 28. maskarás seregszemle helyszíne ezúttal Gyergyószárhegy lesz.

Archív Fotó: Pethő Melánia

Hargita megye 12 helységének hagyományőrző csoportjait várja Gyergyószárhegy a farsangbúcsúztatóra, de velük még további kíváncsi százakat is. Minden bizonnyal több mint ezer vendége lesz aznap a községnek. Ennek megfelelően készülődnek is a helybéliek, akik meg akarják mutatni, hogy vendégfogadásban is jeleskedni tudnak.

A helyi önkormányzat és a hozzá tartozó intézmények partnerei a Hargita Megyei Kulturális Központ által szervezett eseménynek, az igazi házigazda maga a község, azaz Szárhegy és Güdüc közössége

– mutatott rá Danguly Ervin polgármester.

{A}

A tucatnyi odaérkező hagyományőrző csoport a két falut bejárva mintegy 30 megállóhelyen mutat be az adott település farsangi szokásaiból, így többek között a hagyományos bőgőtemetést, és kóstolhatja meg a helybéliek által készített házias ételeket, teát, forralt bort, farsangi fánkot és Szárhegyen persze nem maradhat el a káposztacika sem.

A megyei farsangbúcsúztató előzménye lesz február 21-én, pénteken a farsangi szokásokat ismertető néprajzi konferencia és a Gyergyói-medence népzenészeit összefogó Karmazsin zenekar fellépése.

Az eseményen a következő települések hagyományőrző csoportjai vesznek részt: Alsósófalva, Csíkborzsova, Csíkcsicsó, Csíkmenaság, Csíkszentdomokos, Csíkszentkirály, Csíkszentsimon, Csobotfalva, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Kászonaltíz, Szentegyháza és a házigazda Gyergyószárhegy.

A szárhegyiek figyelnek arra is, hogy maradandó érték legyen a farsangbúcsúztató. A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum szakembereit hívták meg, a népszokások szakszerű dokumentálására.