Függetlenként indulhat Soós Zoltán a marosvásárhelyi polgármesteri székért

Szucher Ervin 2020. január 22., 14:57

Az RMDSZ felső vezetése megerősítette: Dorin Florea húszéves marosvásárhelyi polgármesterségének véget vetése érdekében beleegyezését adta abba, hogy a szövetség jelöltje, Soós Zoltán függetlenként induljon.

Soós Zoltán. Függetlenként szállhat ringbe a marosvásárhelyiek szavazatáért. Archív Fotó: Haáz Vince

Hegedüs Csilla, az RMDSZ országos ügyvezető alelnöke hangsúlyozni kívánta, hogy a cél érdekében a szövetségi elnökség nem vet gátat Soós Zoltán függetlenedésének.

Számunkra az a legfontosabb, hogy véget vessünk Dorin Florea két évtizedes uralmának, és Marosvásárhely végre felszusszanhasson. Ha helyi szinten az a döntés születik, hogy Soós Zoltán – akárcsak négy évvel ezelőtt – függetlenként induljon, mi támogatjuk

– szögezte le a lapcsaládunknak nyilatkozó politikus.

{A}

Mint arról beszámoltunk, a múlt héten Hermann Mark Christian, a Szabad Emberek Pártja (POL) egykori helyi tanácsosa felajánlotta Soósnak, hogy amennyiben magáévá teszi a tízpontos programját és függetlenként indul, ő lemond az ősszel a Facebookon bejelentett jelöltségéről, és beáll a nyilvános támogatói közé. Korábban hasonló igényt fogalmazott meg a másik két kisebb magyar párt is.

{K1}

A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) múlt hét végi közös tanácskozásán újból elhangzott, hogy a cél érdekében Marosvásárhelyen és Szamárnémetiben nem állítanak jelöltet az RMDSZ-szel szemben.

A múlt pénteki kézfogáson Soós Zoltán és RMDSZ-es kampánycsapata ígéretet tett Hermann-nak, hogy lemondanak a pártszínekről és a tulipán jelvényéről. „Készen állok függetlenként indulni, annál is inkább, hogy az RMDSZ vezetősége támogatna egy ilyen megoldást.

Maga Kelemen Hunor is arról biztosított, hogy amennyiben Marosvásárhely érdeke megkívánja, a szövetség nem gördít akadályt a függetlenként való indulásom elé

– fogalmazott január 17-én Soós.