Nem lett volna joga betegeket kezelni? Súlyos vádak egy vásárhelyi doktornő ellen

Simon Virág 2020. január 22., 19:03

Súlyos vádakkal illette egy Kolozs megyei parlamenti képviselő a Maros Megyei Sürgősségi Kórház két orvosát. Az ügyben vizsgálatot indított a marosvásárhelyi kórház vezetősége, és előreláthatóan az egészségügyi miniszter is a helyszínre küldi a felügyelőit.

Ellenőrzések lesznek a sürgősségi kórházban. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség ( USR) Kolozs megyei képviselője közösségi oldalán tette közzé a vádakat, miszerint a Maros Megyei Sürgősségi Kórházban illegálisan vizsgált és kezelt betegeket az egyik doktornő. A képviselő állítása szerint az illető orvos az osztályvezető főorvos beleegyezésével és támogatásával nyolc hónapig vizsgált és kezelt pácienseket anélkül, hogy szerződése lett volna a kórházzal.

Az osztályon négy szakorvos dolgozik, és ennek ellenére az osztályvezető megengedte, hogy a doktornő vizsgálatokat végezzen, diagnózist állítson fel és kezeléseket adjon. A képviselő szerint a doktornő az osztályvezető pecsétjét használva dolgozott, és így számolták el az általa végzett vizsgálatokat az egészségbiztosítási pénztárral.

Jövő héten feljelentést teszek a két orvos ellen a korrupcióellenes igazgatóság marosvásárhelyi székhelyén, kérve, hogy vizsgálják ki alaposan ezt az ügyet.

A vádakra reagálva a Maros Megyei Sürgősségi Kórház sajtószóvivője, Mariana Negoiță azt nyilatkozta, hogy a nyilvánosan megjelent vádak nyomán belső adminisztrációs vizsgálatot indítottak, amelynek eredményéről tájékoztatni fogják az egészségügyi minisztériumot és a közvéleményt is. Negoiță hozzátette, a meggyanúsított doktornőnek szerződése volt a sürgősségi kórházzal, hogy ügyeleteket végezzen szakorvosként.

A Marosvásárhelyi Rádió román szerkesztősége úgy tudja, az ügy eljutott az egészségügyi miniszterhez is, aki elrendelte, hogy ellenőrző csoportja Vásárhelyre utazzon és kivizsgálja az ügyet.

{A}