Idén közel 800 ezer lejre pályázhatnak a civil szervezetek a Zöldövezet programban

Barabás Hajnal 2020. január 22., 13:50

Megnövelte idén a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány a közös Zöldövezet programjára szánt összegét 100 ezer lejjel, így a civil szervezeteknek ebben az évben 800 ezer lejnyi összeget oszthatnak ki városi zöldövezetek kialakítására és létrehozására.

Camelia Ene és Potozky László. Együttműködés a környezetszépítés és -védelem terén Fotó: Gábos Albin

Újra meghirdeti közös Zöldövezet programját a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány, amelyet szerdai sajtótájékoztatójukon jelentettek be Csíkszeredában.

Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója kiemelte, a program eddigi eredményei arra bátorítják, hogy minden évben folytassák, és a népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy idén immáron 15. kiadásához érkezett ez a kiírás.

A Zöldövezet program révén mindeddig több mint 600 környezetvédelmi projektet támogattak, amelyeknek következtében 80 futballpályányi zöldövezetet újítottak fel, vagy létesítettek.

{A}

Fontos a közösség bevonása

Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója pedig arról beszélt, hogy ahogyan a korábbi években is, ezúttal is

azokat a projekteket fogják a legjobban értékelni, amelyekbe bevonják a közösségeket, a gyermekeket és önkénteseket.

Idén a megpályázható összeget 100 ezer lejjel növelték, így közel 800 ezer lejt oszthatnak ki a pályázó civil szervezetek között.

A Városi zöldövezetek kategóriában 11 ezer lej, a Védett területek programrészben projektenként legtöbb 26 ezer lej a megpályázható összeg.

A pályázók a február 20. 16 óráig küldhetik be környezetvédelmi témájú pályázataikat, a korábbi években megszokott feltételrendszer nem változik. További részletek elérhetőek a zoldovezet.ro, a molromania.ro és a repf.ro weboldalakon.

A Piatra Neamț-i Petru Rareș – Szülői Egyesület projektje is nyert a Zöldövezet programban Fotó: Gábos Albin

A tavalyi év nyertesei

Ugyancsak a korábbi években megszokott módon az új pályázati kiírás meghirdetését követően díjazták a 2019-es év azon civil szervezeteit, amelyek a legérdekesebb, legjobb projekteket bonyolították le a program révén.

Idén a Városi zöldövezetek kategóriában két szervezetet is díjaztak 10-10 ezer lejjel.

Az egyik díjazott a Piatra Neamț-i Petru Rareș – Szülői Egyesület volt, akik a Petru Rareș Kollégium virágórája című projektjükkel nemcsak újjá varázsolták az iskola udvarát, hanem számos környezetvédelmi projektbe vonták be a tanulókat. Mint az egyesület képviselői elmondták 425 négyzetméteres felületen újították fel a zöldövezetet, több mint 270 cserjét és 500 évelő növényt ültettek el, amelynek során 72 önkéntest mozgósítottak. Ezen kívül tájékoztató jellegű, figyelemfelkeltő és kreatív újrahasznosítási ismereteket népszerűsítő, valamint különböző sporttevékenységeket szerveztek az iskola diákjainak. A másik díjazott a Városi zöldövezetek kategóriában a Dési Piticot Egyesület volt, akik a Piticot napközi udvarát rendezték, lefestették a kerítését, élményösvényt, élősövényes labirintust, valamint egy gyógynövényekkel beültetett kertet létesítettek, valamint közel 150 virágot ültettek el.

A Dézsi Piticot Egyesület is jutalomban részesült Fotó: Gábos Albin

Sérült vadállatokkal foglalkoznak

A Védett övezetek kategóriában a legjobb projektnek a Focșani-i Biológiai Sokféleség Megőrzéséért Egyesület (románul: Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice) munkája bizonyult, akiket szintén 10 ezer lejes jutalomban részesítettek.

A vadon élő állatok rehabilitációs központját működtető egyesületnek az volt a célja a projekttel, hogy növeljék a sérült vadállatok megmentésének arányát.

Focșani-i Biológiai Sokféleség Megőrzéséért Egyesület képviselője vehette át a díjat Camelia Enetől, a MOL Románia ügyvezető igazgatójától, valamint Potozky Lászlótól, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatójától Fotó: Gábos Albin

Nyertes pályázatuk révén vásároltak és berendeztek egy mobil épületet a sérült vagy beteg állatok elhelyezésére és kezelésére a hideg évszakban, továbbá képzéseket tartottak, illetve online elérhetővé tettek a nagyközönség számára egy útmutatót, hogy mit tehetnek, hová fordulhatnak azok, akik sérült vadállatot látnak. Eredményesnek bizonyult ugyanakkor az a kezdeményezésük is, hogy

gyűjtőpontokat helyeztek el főként gabona begyűjtésére, amelyet az állatok etetésére használhatnak fel.

Projektjükbe egyébként bevontak még három védett terület kezelőt, a Vînatori-Neamț és Putna-Vrancea Natur Parkokat , valamint a Csalhó Nemzeti Parkot.