Tanintézetek, tömbházak felújítása következik Csíkszeredában

Kovács Attila 2020. január 23., 09:26

További öt tömbház, illetve egy általános iskola és egy napköziotthon felújítása kezdődhet el idén Csíkszeredában. A Nagy Imre Általános Iskola homlokzatára nagy méretű mozaikot is tervez készíteni egy helyi képzőművész.

Felújítás előtt a Nagy Imre Általános Iskola Fotó: Gábos Albin

Küszöbön áll Csíkszeredában a Nagy Imre Általános Iskola külső felújítása, amelynek költségeire még 2018-ban nyert támogatást a város a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől. Az elmúlt évben eredménytelenül kerestek kivitelezőt a munkálatokra, háromszor írtak ki közbeszerzési eljárást, időközben a beruházás becsült értéke a 6 millió lejhez közeli összegről kevéssel több mint 7 millióra növekedett. Tavaly decemberben végül sikerül aláírni a kivitelezési szerződést, és idén elkezdődhet a munka, amelynek során

a külső hőszigetelés mellett a tetőszerkezetet is felújítják, újrafödik az épületet, korszerűbb fűtésrendszert, új víz- és villanyhálózatot szerelnek be, felújítják a mosdókat, a tetőre pedig napkollektorokat és napelemeket telepítenek.

Mint Szőke Domokos alpolgármester elmondta, a munkálatokat idén be is kell fejezni a szerződés értelmében, amelynek értéke 7 millió 51 ezer lej. Igyekeznek minél kevésbé befolyásolni az iskolai tevékenységet, de amikor szükséges,

a 6. és 7. osztályosok délután is járhatnak iskolába, a tanintézet vezetősége és a tantestület vállalásai alapján.

A munkát a tetőtérben kezdik a tavasz beállta előtt, és az osztálytermeket érintő munkálatokat vakáció idejére próbálják csoportosítani – tudtuk meg.

{A}

Nagyméretű mozaik készülhet

A Nagy Imre Általános Iskola Decemberi Forradalom utca felőli homlokzatára

több éve tervezi egy nagyméretű kőmozaik elkészítését Zsigmond Márton képzőművész, a monumentális művészet csíki képviselője, aki a Csíki Mozi homlokzatán látható mozaikot is készítette.

Ez a felújítás után készülhetne el, a városvezetés viszont szeretné az előkészítésekor látni ennek dokumentációját, terveit, hogy tudják összeegyeztetni a tervezett munkálatokkal – közölte kérdésünkre Szőke Domokos. Mint az alpolgármester elmondta, a művésszel többször egyeztettek erről. Zsigmond Márton kérdésünkre úgy nyilatkozott, a tervek nemsokára elkészülnek, és

fontosnak tartja, hogy a mozaik összeegyeztethető legyen a külső hőszigeteléssel, mert ha később elkezd lehullni, akkor nincs értelme elkészíteni.

További munkálatok

Nemsokára elkezdik az Aranyalma napköziotthon energetikai felújítását is, amelyet egy csíkszeredai cég végez, a szerződés értéke kevéssel haladja meg az 5 millió lejt. Az Európai Unió Regionális Operatív Programja ehhez a beruházáshoz 3 millió 408 ezer lejes vissza nem térítendő támogatást biztosít, a különbözetet a helyi költségvetésből állják.

Az épület hőszigetelése, a tetőzet javítása, cserépcsere, a fűtésrendszer, a villany-, víz- és szennyvízhálózat felújítása szerepel az elvégzendő munkálatok között, a tetőre itt is napelemeket szerelnek.

A felújítást szintén ebben az évben kell befejezni. Nemrég aláírták a kivitelezési szerződést öt csíkszeredai tömbház hőszigetelésére is, amelyhez szintén a Regionális Operatív Program nyújt támogatást. A Pacsirta sétány 2., a Lendület sétány 10. és 14., a Testvériség sugárút 16. és a Mihai Eminescu utca 2–4. számú társasházakról van szó, amelyek esetében a napokban kiadják a kezdési utasítást, és a pincék mennyezetének szigetelését kezdik el. Az öt tömbház hőszigetelését egy Maros megyei cég végzi, idén ezzel is végezni kell a szerződés szerint – tudtuk meg.