Vándorkiállításon mutatják be II. Rákóczi Ferencet és korát

Barabás Hajnal 2020. január 21., 21:17

Pro Patriae et libertate II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának emlékére 1704–2019 címmel tárlat nyílt kedd este a Csíki Székely Múzeumban. 

Fotó: Gábos Albin

Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója házigazdaként fogadta a II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem életét és szabadságharcát bemutató kiállítás megnyitóján a résztvevőket. Mint mondta, a 2019-es esztendőt a Magyar Országgyűlés II. Rákóczi Ferenc-emlékévnek nyilvánította, így ebből az alkalomból állították össze a történelmi tárlatot, amelyet Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, a Csíki Székely Múzeum és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum együttműködésével Csíkszeredába is elhoztak.  

Fotó: Gábos Albin

A keddi tárlatmegnyitón szintén házigazdaként szólalt fel Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, aki arról beszélt, hogy

tanulságos ez a kiállítás, hiszen létrejöttéhez az kellett, hogy akadálymentesen együttműködjön a helyi múzeum az anyaországi múzeumhálózattal.

Ezt a lehetőséget pedig úgymond kivívták, hogy a csíkiak is részesülhessenek azokban a kulturális értékekben, mint a magyarországi polgártársaik.

Kiemelkedő személyiség

Lukács Bence Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja beszédében II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelmet a kiemelkedő történelmi személyiségek közé sorolta, aki hatással volt és van a mai napig is a magyar kultúrára. A szabadságharcost három szóval jellemezte: vallásosság, hősiesség, és hazaszeretet. Felszólalását követően Szuromi Kristóf, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, történész mutatta be a tárlatot, rövid történelmi ismertetővel kiegészítve.

Fotó: Gábos Albin

A kiállítás anyagát egyébként két teremben helyezték el, az első teremben négy pannón követhető az erdélyi fejedelem élete és a szabadságharc története, illetve a második teremben korabeli viseletmásolatok és fegyverreprodukciók láthatóak, ugyanakkor egy kisfilmet is meg lehet nézni a tárlathoz kapcsolódóan.

{A}

A kiállítás nemcsak Csíkszeredában, hanem majd Székelyudvarhelyen, valamint Gyergyószentmiklóson is megtekinthető lesz.

Fotó: Gábos Albin

Felsővadászi II. Rákóczi Ferenc (1676– 1735) magyar főnemes, a Rákóczi-szabadságharc vezetője, erdélyi fejedelem, birodalmi herceg. Erdélyi fejedelemmé 1704-ben Gyulafehérvárott választották, és így ő volt az utolsó, aki betöltötte ezt a tisztséget. Neve szorosan összefügg az általa 1703-ban indított Rákóczi-szabadságharccal, amelyben a teljes állami függetlenséget kívánta visszaszerezni a Habsburg Birodalomtól. E célnak megfelelően választották Erdély és Magyarország fejedelmévé, aminek tökéletesen megfelelt, mivel Rákóczi Zsigmond erdélyi fejedelem leszármazottja volt, azonkívül dédapja és nagyapja, I. Rákóczi György és II. Rákóczi György, továbbá apja I. Rákóczi Ferenc is erdélyi fejedelem volt. Szabadságharca azonban nem érte el a kívánt eredményt.

A magyarság szemében ma is tiszta lelkű és becsületes vezetőként él tovább, mivel a szatmári békekötés után a felkínált közkegyelmet nem volt hajlandó elfogadni, és végig kitartott a magyar függetlenség ügye mellett. A szabadságharcot lezáró szatmári béke, a bukás ellenére is kompromisszummal zárult, amely megakadályozta Magyarország beolvadását a Habsburg Birodalomba, és a rendi alkotmány, ha látszólagosan is de fennmaradt 1848-ig – olvasható a Wikipédia szabad enciklopédiában.