Szélmalomharc az előpataki szeméttelep ellen

Bíró Blanka 2020. január 21., 18:58

Jó ideje szeméthalmok csúfítják a háromszéki Előpatak települését. Miután a világhálón egy megdöbbentő drónfelvétel jelent meg a felgyűlt hulladékhegyről, a hatóságok magyarázkodásra kényszerültek. Egyelőre kérdéses, hogy a szemetet mikor és ki fogja elszállítani.

Nyakatekert ügy Előpatakon. Nincs gazdája a felhalmozott szemétnek • Forrás: ASUM Brasov/Youtube

A videót egy brassói civil szervezet (ASUM) tette közzé, amely felteszi a kérdést, hogy a hatóságok és a helyi önkormányzat miért nem lép, amikor a faluban szeméthalmokat tárolnak, a lakók a terjengő bűz miatt panaszkodnak. A Youtube videómegosztón közzétett kisfilmben felvetik, hogy az ügyletnek köze van a tavaly jogerősen elítélt és ezért képviselői mandátumát elveszítő Octavian Goga szociáldemokrata politikushoz, és követelik, hogy a környezetvédelmi hatóságok, a prefektúra tegyék meg a szükséges ellenlépéseket.

Videó: ASUM Brasov

Nicolae Cucu, Előpatak alpolgármestere kedden tartott sajtótájékoztatót, a részletes tájékoztatás során szövevényes ügyre derült fény. Kiderült,

a szeméthalmok közvetlenül nem köthetők a Octavian Goga szociáldemokrata politikushoz, mégis kapcsolódik hozzá a történet,

hiszen a területet, ahol a szemét gyűlt, a politikus édesanyjának a cége adta bérbe. A politikus különböző vállalkozásainak ügyeit pedig az unokaöccse intézi, a dokumentumokon legalábbis az ő aláírása szerepel.

{A}

Az előpataki szeméttelephez a hatóságok szerint kapcsolódó, újrahasznosítható hulladékot begyűjtő, feldolgozó, majd azt értékesítő cég működésére 2018-ban váltottak ki engedélyt, ám a helyszínen egyértelműen látszik, hogy vegyes, tehát nem újrahasznosítható hulladékot szállítottak oda. Két évvel ezelőtt a környezetvédelmi ügynökségtől és a polgármesteri hivataltól is kiváltották az engedélyt, ám tavaly már csak a környezetvédelmi ügynökségnél újították meg azt.

A környezetőrség két alkalommal vizsgálódott, pénzbírságot róttak ki, időlegesen a tevékenységet is felfüggesztették. A cégnek hónapok óta nincs semmilyen tevékenysége, sőt a községházát arról értesítették, hogy tavaly novemberben eladták, de erről csak egy kézzel írott dokumentumot mutattak be – részletezte az alpolgármester. Közben a prefektúra és a környezetőrség elkezdte az ügy kivizsgálását, ám egyelőre kérdéses, hogy a szemetet mikor, ki fogja elszállítani.