A nyilvántartásban lévő munkanélküliek 20 százaléka írástudatlan Háromszéken

Bíró Blanka 2020. január 21., 17:36

A munkaerő-elhelyező ügynökségeket nem lehet a magán állásközvetítő cégekhez hasonlítani, mert az állami intézmény azokkal is foglalkozik, akik írni olvasni sem tudnak – válaszolt a munkaügyi miniszter felvetésére kedden a Kovászna Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatója.

Állásbörzén. Kelemen Tibor szerint számos át- és továbbképzést kell szervezni a munkanélkülieknek a felzárkóztatás érdekében. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Violeta Alexandru munkaügyi miniszter a hétvégén Brassóban a munkaadókkal találkozott, ahol elmondta, átszervezik a munkaerő-ügynökségeket, mert azok a „különböző támogatások kifizetőivé váltak”. A miniszter azt fontolgatja, hogy a megyei igazgatókat február elején intenzív gyakorlati képzésben részesíti, hogy elsajátítsák a korszerű munkaerő-toborzás technikáit. 

A felvetéseket Kelemen Tibor több pontba is megkérdőjelezte, rámutatott,

a költségvetésük mindössze 29 százaléka megy az intézmény fenntartására és a különböző segélyek, támogatások kifizetésére. Annak 71 százalékát aktív módszerek finanszírozására fordítják, tehát át- és továbbképzéseket szerveznek, próbálják felkészíteni a munkanélkülieket a piac elvárásainak megfelelően.

„Ez egy sziszifuszi munka, hiszen a nyilvántartásban lévő munkanélküliek 10 százalékának nincs semmilyen iskolai végzettsége, az elemi iskolát sem végezték el. További 20 százaléknak van ugyan oklevele, hogy az elemi osztályokat befejezte, de lényegében írástudatlanok, számukra nagyon nehéz tanfolyamokat szervezni, állást találni. Amikor a minisztérium újragondolja az ügynökségek tevékenységét, ezzel is számolnia kell” – szögezte le Kelemen Tibor.

{A}

Az országos ügynökség egyébként szorgalmazza, hogy szervezzenek román nyelvtanfolyamokat a munkanélkülieknek, és ezt az ország minden megyéjében tervezik, tehát a román anyanyelvűeknek is. Ezzel tulajdonképpen az a cél, hogy megtanítsák az állástalanokat megfelelően kommunikálni, hogy egy állásinterjún tudjanak helyt állni.