Csíkszeredai előválasztás: Ráduly felől jöhet a verseny

Kovács Attila 2020. január 21., 15:52

Továbbra is Csíkszereda polgármestere lenne Ráduly Róbert Kálmán, ezért indul az RMDSZ által szervezett előválasztáson – jelentette be a városvezető. Azt is elmondta, más párt jelöltjeként nem indulna, és a parlamentbe sem térne vissza.

Ráduly Róbert Kálmán a következő polgármesteri mandátumra pályázik. Lesz házon belül ellenfele, és ha igen, ki? Fotó: Gábos Albin

Csíkszéken március 7-én szervez előválasztásokat az RMDSZ a szövetség polgármesterjelöltjei és a helyi önkormányzati képviselő jelöltek rangsorolása érdekében. A csíkszeredai előválasztásokon jelöltként indul Ráduly Róbert Kálmán – ezt a tisztségben lévő városvezető keddi sajtótájékoztatóján jelentette be. Mint közölte, többen érdeklődtek tőle, ezért szeretett volna nyilvánosan egyértelmű válaszokat adni két felmerült kérdésre.

Az egyik kérdés a polgármesteri tisztség megpályázása, ennek érdekében az RMDSZ által szervezett előválasztáson indul.

Azt mondta, számára nem kérdés, hogy miért az RMDSZ színeiben indul: Bukarestből nézve az RMDSZ a magyar, ha valaki magyar és független, azt nem számítják magyarnak, hanem függetlennek, és ennek megfelelően tekintenek rá.

„Négy évvel ezelőtt volt egy olyan pillanat, amikor elgondolkodtam azon, hogy függetlenként induljak, de Kelemen Hunor elnök úrral beszélgetve beláttam, hogy az ma számunkra nem járható út” – emlékeztetett.

{A}

A másik válaszra váró kérdés szerinte, hogy indul-e az RMDSZ városi szervezetének elnöki tisztségéért. Ezzel kapcsolatban kijelentette,

nem kíván a polgármesteri tisztségen kívül semmilyen más politikai tisztséget betölteni,

tartja magát ahhoz a pártfunkciótól való függetlenséghez, amely eddig is jellemezte őt, és Csíkszereda korábbi polgármesterét is. Hozzátette, soha nem volt a városi RMDSZ-szervezet elnöke polgármester Csíkszeredában, és megítélése szerint ennek ezután sem szabad így lennie, mert a polgármester az egész várost képviseli, minden párt vezetőjével tárgyalnia kell, és meg kell találnia az együttműködés hangját mindenkivel.

Nem tart a versenytől

Kérdésünkre, hogy milyen versenyre számít az előválasztáson, és mit tud arról, hogy Korodi Attila képviselő is részt vehet a megmérettetésen, Ráduly azt mondta, 1996-ban és 2000-ben is előválasztáson került a parlamenti jelöltlista élére, majd négy polgármester-választást nyert, ezért áll elébe a versenynek.

Minél több versenytárs van, annál jobb

– jelentette ki. Korodival kapcsolatban elmondta, azt látja, hogy a sajtó kérdésére elegánsan megkerüli a választ, így meg kell várni, amíg eldönti, vagy el akarja mondani, amit eldöntött. „Én nem fogok várni, mert eddig ez a város nem attól függött, hogy más indult-e, vagy nem. Mindig azt néztem, hogy próbáljam megfelelő módon elvégezni azt a feladatot, amire készülök, meggyőzni az embereket, hogy képes vagyok rá, és az eddigi időszak azt mutatja, hogy ennek meg tudtam felelni” – összegzett.

{K1}

További újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, amennyiben nem nyerne az előválasztáson, nincs szándéka sem más párt jelöltjeként indulni a polgármesteri székért, sem a parlamentbe visszatérni, amely, mint megjegyezte, már nem az, ami egykor volt.