Potápi: a választásokon a minimális cél a megszerzett pozíciók megtartása

Bíró Blanka 2020. január 21., 15:03

A romániai helyhatósági és parlamenti választásokon a magyarság számára a minimális cél a már megszerzett pozíciók megtartása, és továbblépve a polgármesterek, önkormányzati képviselők számának a növelése, szögezte le kedden Sepsiszentgyörgyön Potápi Árpád.

Antal Árpád, Potápi Árpád János és Tamás Sándor. Az összefogás fontosságát hangsúlyozták Fotó: Bíró Blanka

Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, Háromszék, Sepsiszentgyörgy az elmúlt években példamutatóan fejlődött, ez az összefogásnak, az együttgondolkodásnak, az egymás iránti lojalitásnak tudható be. „Az alapvető emberi értékek nélkül bárhol le tudnak győzni” – mondta a politikus. Hozzátette:

a Kárpát-medencében a tömbben, szórványban élő magyar közösségek körében is tapasztalható, hogy „magunkat mi szoktuk legyőzni, az ellenfeleinket is magunk közül választjuk”, az összetartozás jól hangzik, csak „ne a szomszéddal kelljen kezdeni, a magunk háza táján”.

{A}

Potápi Árpád ugyanakkor rámutatott, az elmúlt évtizedben rengeteg előrelépés történt az összefogás terén. A trianoni békediktátum száz éves évfordulója kapcsán leszögezte, meg kell emlékezni a történelmi eseményekről, melyek a békediktátumig elvezettek, de ez az év lehetőséget teremt, hogy ne csak a történelmi traumákat, hanem a nemzet, a nemzetrészek sikereit is felidézzük minden téren.

Ez a nemzet ilyen helyzetben is sikereket tudott elérni, erre lehet építeni, hogy a 21. században is nyertes legyen

– mondta az államtitkár. Kifejtette: a külhoniságnak nem örülhetünk, de ma már nemcsak hátrányai, előnyei is vannak, például Székelyföld gazdasági fejlődése érdekében, mivel

egy-egy projekt megvalósítására le lehet hívni a romániai, az Európai Uniós támogatásokat, és élni kell a magyar kormány támogatásaival is.

Ha valaki okosan, az erőket összefogva tervez és cselekszik, sikereket érhet el. A magyar kormány támogatásával rengeteg projekt megvalósult szinte minden településen vannak ilyenek, és számos fejlesztési terv van előkészítve – részletezte.

Sokat tettünk azért, hogy a Kárpát-medencében egységes magyar oktatás, kultúra, sajtó és gazdasági fejlesztés valósuljon meg

– mutatott rá Potápi Árpád. Újságírói kérdésre az idei romániai választások kapcsán kifejtette, minden elszakított nemzetrész esetében fontos, hogy a megegyezés, az összefogás megvalósuljon. Az erdélyi magyar politikában az RMDSZ a megkerülhetetlenül legerősebb politikai tényező, a másik két magyar politikai párt lehet egy listán indul a választásokon, de nem megy bele az esélylatolgatásba – szögezte le a politikus. Ugyanakkor kifejtette:

ahol erre szükség van az összefogást meg kell teremteni.

 A városok közül Marosvásárhelyt és Szatmárnémetit, a megyék közül Maros, Szatmár és Bihar megyéket emelte ki.

Ahol nem vagyunk vezető pozícióban szükség van az összefogásra, egyetlen szavazatról sem szabad lemondani, hogy a parlamenti választásokon jól tudjon a magyarság szerepelni

– mutatott rá Potápi Árpád. Kérdésünkre elmondta, magyar nemzeti érdek, egy gazdaságilag és politikailag erős Romániával az együttműködés, hiszen a legnagyobb külhoni magyarság Romániában él, és híd lehet a két ország között, segítve Románia gazdasági fejlődését is.

Félre kell tenni a múltban gyökerező ellentéteket, erőltetni kell az együttműködést.

Az erős közép-európai összefogás motorja a a Visegrádi Együttműködés (V4-ek), az ehhez időlegesen egy-egy téma kapcsán kapcsolódó országok, például Ausztria egyre inkább támogatja ezt a konstrukciót, de fontos, hogy a Nyugat-Balkánon is rend és béke legyen – részletezte.

A sajtótájékoztatón Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki területi elnöke arról beszélt, hogy

Magyarország igazi anyaországként nem csak a nyilatkozatok, hanem a konkrétumok szintjén is rengeteget tesz a magyar közösség megerősödéséért, Székelyföld pedig belső anyaországként működteti a szórványmegyékkel közös projekteket.

Antal Árpád a szövetség sepsiszentgyörgyi elnöke rámutatott, a magyar kormánnyal közös céljuk, hogy

a székelyföldi, erdélyi magyarok a szülőföldjükön boldoguljanak, az élet minden területen tetten érhető a magyar kormány támogatása.

A magyarországi közpénz nem kell kiváltsa a romániait, amit lehet román és EU-s pénzből kell megvalósítani, a magyarországi támogatás viszont abban segít, hogy a térség versenyképességét növelni tudják, az elmúlt száz évben szándékosan kialakított leszakadást bepótolják – mondta Antal Árpád.