Koromra és füstre panaszkodnak a lakók, vizsgálódnak az illetékes hatóságok

Fülöp-Székely Botond 2020. január 21., 14:38

Füst- és koromszennyezés miatt panaszkodnak a székelyudvarhelyi Bethlen-negyedben élők, akik az Urbana Rt. által üzemeltetett kazán működését kifogásolták. A vállalat kérésére méréseket végeztek a helyszínen a hatóságok, jelenleg ezek eredményére várnak.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalához, valamint az Urbana Rt-hez is eljuttattak decemberben egy többek által aláírt panaszlevelet a Bethlen-negyedi lakók, akik szerint nem megfelelően üzemel a távfűtést szolgáltató kazán.

Elsősorban a füstkibocsájtás, valamint a mindent belepő pernye és korom miatt emeltek kifogást.

{A}

Méréseket végeztek

Hadnagy Gábor, az Urbana Rt. igazgatója lapunknak elmondta, a panaszokról értesítették a hatóságokat, akik hétfőn kiszálltak a helyszínre, elvégezni a megfelelő vizsgálatokat.

A csíkszeredai Goscom Rt. engedéllyel rendelkező munkatársai a szilárd szennyező anyagok, valamint a füstkibocsájtást mérték, a környezetvédelmi hivatal szakemberei pedig a kazánok zajszintjét ellenőrizték.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A Hargita Megyei Környezetőrség arra volt kíváncsi, hogy az Urbana Rt. elvégezte-e a megfelelő karbantartási munkálatokat. Utóbbi megtörtént – ezt már a helyszínen megállapították. Jelenleg a többi mérés eredményére vár a vállalat, amit rajtuk kívül a hivatal munkatársainak is továbbítani fognak a hatóságok.

Ha rendellenességeket tapasztalnak, akkor önkormányzati döntésre lesz szükség a problémák orvoslásához, hiszen a város tulajdonában van a vállala

– magyarázta az igazgató.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Van melléktermék

Öt éve, önkormányzati határozattal tértek rá a faaprítékos fűtésre a távhőszolgáltatónál – emlékeztetett Hadnagy Gábor. Szerinte

normális, hogy a fa égetésekor keletkezik melléktermék, ám ennek mennyisége valóban meg kell feleljen az európai uniós normáknak.

A hatóságok éppen ezt vizsgálják meg, természetesen tekintettel a fűtőanyagra és a kazánok használati idejére. Az igazgató arra is kitért, hogy a korábbi években is voltak hasonló panaszok a lakók részéről, ám akkor mindent rendben találtak a hatóságok.

A mérések eredményére vár a távhőszolgáltató Fotó: Erdély Bálint Előd